Trouwen op een andere locatie

In de gemeente Zutphen zijn 3 locaties 'aangewezen' als trouwlocatie: het oude stadhuis, een vergaderruimte in het nieuwe stadhuis en Hampshire Hotel. Maar u mag natuurlijk ook op een andere plek in Zutphen of Warnsveld trouwen. Wij wijzen deze locatie dan officieel aan als 'tijdelijke trouwlocatie'. Deze plek moet aan een aantal voorwaarden voldoen.

De trouwlocatie moet voldoen aan de volgende voorwaarden:

1. De trouwlocatie moet een gebouw zijn met een ‘permanent karakter’, bijvoorbeeld een woonhuis. Het gebouw heeft, als dat nodig is, de nodige vergunningen (bijvoorbeeld een café).
  2. Een huwelijksvoltrekking in de openlucht kan alleen als het aan een gebouw gekoppeld is (bijvoorbeeld de tuin van een huis).
  3. De locatie moet in de gemeente Zutphen liggen.
  4. De eigenaar van de locatie stelt de locatie ter beschikking aan de gemeente Zutphen voor de duur van de huwelijksvoltrekking. Tijdens deze periode heeft de locatie officieel de status van ‘gemeentehuis’.
  5. Een huwelijksvoltrekking is volgens de wet een ‘openbare’ gebeurtenis. De locatie moet daarvoor voor de duur van de huwelijksvoltrekking voor iedereen bereikbaar en toegankelijk zijn.
  6. U bent zelf verantwoordelijk voor de inrichting van de locatie. In ieder geval moet er een tafel, stoelen, toilet en omkleedruimte voor de trouwambtenaar aanwezig zijn. De inrichting moet in overleg met de eigenaar van de locatie gebeuren.
  7. De locatie mag niet in strijd zijn met de openbare orde.

Andere voorwaarden:

1. De gemeente zorgt voor een ambtenaar van de burgerlijke stand.
  2. Uw aanvraag voor trouwen op een andere locatie moet uiterlijk 3 maanden voor de huwelijksdatum schriftelijk zijn aangevraagd.
  3. De gemeente maakt een schriftelijke overeenkomst. Deze moet ondertekend worden door de eigenaar van de locatie, het paar en de eigenaar van de locatie.

Bovenstaande voorwaarden gelden ook voor het aangaan van een geregistreerd partnerschap.

Aanvraagformulier aanwijzing eenmalige trouwlocatie (pdf, 199KB)