Breedband-buis in buitengebied

De gemeente Zutphen wil samen met de gemeenten Bronckhorst, Doesburg, Doetinchem, Lochem, Montferland en Oude-IJsselstreek een leeg buizenstel aanleggen in het buitengebied. Door deze buis kan een glasvezelkabel worden getrokken voor snel internet. De buis komt in het openbare gebied tot aan de erfgrens van een perceel. In mei of juni besluit de gemeenteraad van Zutphen over de bijbehorende investering.

De buis zal alleen worden aangelegd als er tenminste 1 internetprovider deelneemt. De provider moet zorgen voor het trekken van de glasvezelkabel en de aansluiting op particulier terrein. Zo kunnen bewoners erop rekenen dat de aanleg van het buizensysteem ook daadwerkelijk een glasvezel-abonnement oplevert. Elke belangstellende internetprovider kan toegang krijgen tot het lege basisnetwerk. Zij betalen daarvoor een marktconforme vergoeding.

De gemeenten nemen de leiding

De 7 gemeenten nemen zelf de leiding nadat zij steeds werden geconfronteerd met uitstel van de aanleg van snel internet in hun buitengebieden. Investeringsfonds CIF stelde de aanleg steeds uit omdat de aanlegkosten hoog zijn. Vanwege de lange afstanden kost de aanleg in het buitengebied 3 keer zoveel per aansluiting als binnen de bebouwde kom. Omdat ook onze inwoners en bedrijven in het buitengebied niet zonder een goede stabiele internetverbinding kunnen zetten wij alles op alles om dit geregeld te krijgen.