Zwembad weer open na onderzoek TNO

De gemeente Zutphen heeft in overleg met de GGD besloten dat zwembad de IJsselslag vanaf woensdag 15 februari weer open gaat voor alle activiteiten. Het zwembad is dinsdag 14 februari vanaf 14.00 uur geopend voor mensen die vragen hebben.

Op 13 januari werd het bad tijdelijk gesloten na melding van gezondheidsklachten door gebruikers. TNO heeft in opdracht van de gemeente een uitgebreid onderzoek uitgevoerd. De GGD is op de hoogte gebracht van de uitkomsten. Op basis hiervan heeft de GGD een gezondheidsadvies uitgebracht waarna het college heeft besloten het zwembad weer te openen.

Onderzoek TNO

Uit het onderzoek van TNO wordt duidelijk dat de aanvoer van verse lucht in het zwembad onvoldoende is geweest. Hierdoor ontstaat er een verhoogd aantal zogenaamde desinfectiebijproducten in de lucht (dit zijn stoffen die ontstaan bij het gebruik van chemische desinfectiemiddelen, in dit geval chloor). Hiervoor zijn 4 oorzaken gevonden door TNO (lees samenvatting onderzoek TNO). De waterkwaliteit voldoet aan de huidige wettelijke normen en aan de advieswaarden die zijn opgesteld door het RIVM. De pH is laag waardoor meer desinfectiebijproducten in de lucht kunnen ontstaan.TNO adviseert om de pH te verhogen tot een pH van 7,3.

De uitslagen zijn met het zwembadbestuur gedeeld. De conclusies en aanbevelingen van TNO worden overgenomen. Daarnaast gaat het personeel bezoekers vragen stellen om te onderzoeken of de maatregelen voldoende helpen.

Meer informatie

Meer informatie over de start van alle activiteiten in het zwembad vindt u op de website van De IJsselslag.