Genieten van erfgoed op 'De Bleek'

De Bleek is één van de stukjes Zutphen waar je je echt in de middeleeuwen waant. Die plek willen we vaker aan inwoners en bezoekers laten zien. Op 28 juni startten werkzaamheden om de toegang vanaf het 's Gravenhof naar De Bleek te verbeteren. De werkzaamheden duren ongeveer 3 weken. Dit erfgoedproject voeren we uit in nauwe samenwerking met het Wijnhuisfonds en restaurant 't Schultenhues.

Normaal gesproken is De Bleek alleen toegankelijk tijdens Open Monumentendag, vanaf de Drogenaptoren. Straks is De Bleek vanaf het terras van ’t Schultenhues via 2 eigentijdse trappen bereikbaar. Tijdens de openingstijden van het restaurant kunt u dan dicht bij de middeleeuwse stadsmuur komen en het uitzicht op de gracht bewonderen.

Start werkzaamheden op de Bleek

Start werkzaamheden. Van links naar rechts: Robert Wijnhoven (Luijendijk Hoveniers), Jacqueline van Liere ('t Schultenhues & Friends Lunch & Lounge), René Sueters (wethouder), Danny Lubbers (Smits Rinsma)

Een aantal keer per jaar zal de hele Bleek te bezichtigen zijn. Het is dan mogelijk om vanaf de Drogenap door te lopen naar het 's Gravenhof. Dit gebeurt in samenspraak met de aanwonenden, het Wijnhuisfonds en het Sint Anthony Groote Broederschap.

Samen erfgoed beleefbaar maken

In de Cultuuragenda 2016 is afgesproken erfgoed in Zutphen beter toegankelijk te maken. Als 1e project zijn de kelders van 'dat Bolwerck' beter toegankelijk gemaakt. De Bleek is het 2e project dat wij met het Wijnhuisfonds uitvoeren. Een mooi voorbeeld hoe we ook in het project ‘Poort van Zuid’ met eigenaren, aanwonenden, gebruikers en bedrijven samen de schouders willen zetten onder een voor iedereen aantrekkelijk en economisch sterk Zutphen.