Identiteitskaart

U kunt uw identiteitskaart aanvragen bij de gemeente waarin u woont. Een identiteitskaart is 10 jaar geldig als u bij de aanvraag 18 jaar of ouder bent, of 5 jaar als u bij de aanvraag jonger bent dan 18 jaar.

Maak een afspraak of loop binnen tussen 8.30 en 11.00 uur.

Online een afspraak maken

Kosten

  • Nederlandse identiteitskaart € 50,65
  • Nederlandse identiteitskaart voor een kind tot en met 17 jaar: € 28,60
  • Toeslag spoedaanvraag € 47,55

Aanvragen

Iedereen moet persoonlijk aanwezig zijn bij het aanvragen en het ophalen van de identiteitskaart, dus ook (jonge) kinderen. Na 5 werkdagen kunt u uw nieuwe identiteitskaart ophalen.

Meenemen

  • Alle reisdocumenten (paspoort, identiteitskaart) die u heeft, ook als deze verlopen zijn.
  • Jonger dan 12 jaar? Neem een ingevuld toestemmingsformulier (pdf, 139KB) en legitimatiebewijs van beide ouders (of van degene die het gezag heeft over het kind). Als de ouders meekomen naar de gemeente, kunnen ze het formulier ter plekke invullen.
  • 1 pasfoto. De vakfotograaf kent de vereisten voor een pasfoto.
  • Geld: u betaalt de identiteitskaart bij de aanvraag met pin of contant.

Kinderen

  • Kinderen (van alle leeftijden) moeten een eigen reisdocument hebben (dat kan een paspoort of identiteitskaart zijn).
  • Neem een ingevulde toestemmingsverklaring (pdf, 139KB) mee als je jonger dan 12 jaar bent en een identiteitskaart wilt aanvragen.
  • Heeft u als ouder een andere achternaam dan uw kind(eren), of reist u als begeleider met een kind dat jonger is dan 18 jaar? Dan kunt u problemen krijgen bij de persoonscontrole op een luchthaven (of landsgrens) als u alleen met de kind(eren) reist. Sommige landen eisen een verklaring waaruit blijkt dat de meereizende volwassene ook daadwerkelijk de ouder of gezaghouder is. Informatie hierover vindt u op de website van het ministerie van Defensie.

Spoedaanvraag

Heeft u uw nieuwe identiteitskaart sneller nodig? Maak dan gebruik van de spoedprocedure. Vraag de identiteitskaart vóór 14.00 uur aan, dan kunt u het de eerstvolgende werkdag vanaf 9.00 uur afhalen. Hiervoor moet u wel meer betalen.

Vermissing of diefstal van uw identiteitskaart

Als uw identiteitskaart is gestolen of wordt vermist, moet u dit melden bij de gemeente. U hoeft vanaf 30 mei 2016 geen aangifte meer te doen bij de politie. U vult een formulier in, waarin u uitlegt hoe u het oude document bent kwijtgeraakt. Dit geldt ook voor documenten die in het buitenland zijn vermist.

Nadat uw identiteit is vastgesteld, kunt u direct een nieuw document aanvragen en betalen. Neem daarvoor uw eventuele andere identiteitsbewijzen mee, zoals een Nederlands rijbewijs of paspoort. Houd bij een vermissing rekening met een langere levertijd.

Meer informatie

Wat is het verschil tussen een identiteitskaart en een paspoort?

Fraude met identiteitsbewijzen