Gehandicaptenparkeerplaats

Bent u gehandicapt en heeft u een auto die u niet op eigen terrein kunt parkeren? Dan kunt u een gehandicaptenparkeerplaats aanvragen in de buurt van uw huis. Alleen u mag dan uw auto daar neerzetten. Bij de parkeerplaats plaatst de gemeente het bord ‘gehandicaptenparkeerplaats’ met hierop het kenteken van uw auto.

Voorwaarden

  1. U komt alleen in aanmerking voor een gehandicaptenparkeerplaats als u in het bezit bent van een geldige Europese gehandicaptenparkeerkaart en zelf bestuurder bent van het voertuig. De gehandicaptenparkeerkaart vraagt u aan bij Het Plein.
  2. Daarnaast moeten de beschikbare parkeerplaatsen dusdanig vaak bezet zijn dat parkeren in de directe omgeving van uw woning of bestemming vaak niet mogelijk is. De gemeente beoordeelt of hier in uw situatie sprake van is;
  3. U beschikt niet over een eigen parkeergelegenheid, zoals een garage of een uitrit, waar u de auto kunt parkeren.

Kosten

  • Het aanvragen van een gehandicaptenparkeerplaats op kenteken kost € 375.
  • Het aanvragen van een gehandicaptenparkeerplaats op kenteken vanwege verhuizing kost € 140.
  • Het wijzigen van het kentekenbord kost € 40.

Aanvragen

Het aanvragen van een gehandicaptenparkeerplaats doet u met het Aanvraagformulier gehandicaptenparkeerplaats (pdf, 356 KB). U komt uitsluitend in aanmerking voor een gehandicaptenparkeerplaats op kenteken als u in het bezit bent van een geldige Europese gehandicaptenparkeerkaart (bestuurderskaart ofwel type B). Ook moeten de beschikbare parkeerplaatsen dusdanig regelmatig bezet zijn dat parkeren in de directe omgeving van uw woning vaak niet mogelijk is.