Spelregels grootschalige zonneparken

Zonnevelden en windmolens leveren een groot deel van de opwek van duurzame energie. Met de komst van zonnevelden en windmolens veranderd het landschap. De gemeenteraad heeft in oktober 2021 besloten om hiervoor een 'afwegingskader' op te stellen. Een afwegingskader beschrijft welke spelregels er zijn om grootschalige zonneparken en windmolens in de gemeente te kunnen plaatsen. Zo zorgen we dat de belangen van inwoners goed worden meegenomen bij eventuele plannen voor zonneparken of windmolens.

Het afwegingskader voor grootschalige zonneparken is vastgesteld door de gemeenteraad. Omwonenden van De Overmarsch en het Zutphense Broekgebied zijn per brief geïnformeerd over dit besluit.

Het afwegingskader voor windenergie wordt voorbereid. Meer informatie daarover wordt bekend in 2024.

De spelregels in het kort

Hieronder vindt u een kort overzicht van de belangrijkste spelregels van het afwegingskader grootschalige zonneparken. Om alle spelregels te lezen, kunt u het afwegingskader bekijken.

  • Dit afwegingskader voor zonneparken is gemaakt voor het gebied De Overmarsch en het Zutphens Broekgebied.
  • Als er een groot zonnepark komt, worden inwoners en andere belanghebbenden worden op tijd door een initiatiefnemer betrokken bij het plan.
  • Als er een groot zonnepark komt, moeten inwoners kunnen profiteren van de opbrengsten.

Het afwegingskader is een onderdeel van de lokale uitwerking van de RES

Het opstellen van het afwegingskader is een lokale uitwerking van de Regionale Energie Strategie.

Mag de gemeente een plan voor een zonnepark weigeren?

De gemeente kan een plan voor een zonnepark weigeren als het niet voldoet aan het beleid van de gemeente en de wet- en regelgeving.

Voordat er een zonnepark komt, worden de volgende stappen doorlopen.

  1. De initiatiefnemer dient het plan in
  2. De gemeente toetst de wenselijkheid van het plan aan beleid (denk aan de Regionale Energie Strategie, Visie Landelijk gebied) en de voorwaarden voor de uitvoering aan regels (denk aan de Natuurbeschermingswet).
  3. Als het plan voldoet aan het beleid en de regels, dan krijgt de initiatiefnemer een vergunning voor het aanleggen van een zonnepark.

Kan je als grondeigenaar gedwongen worden om mee te werken aan een zonnepark op jouw grond?

Nee. In de zoekgebieden is ruimte voor de ontwikkeling van zonnevelden als een initiatiefnemer zich meldt. Zodra zich een initiatief aandient gebruiken wij onder andere het afwegingskader om te bepalen of wij een vergunning kunnen verlenen.

Waarom zijn dit de zoekgebieden?

  • Er zijn grootschalige zonneparken mogelijk zonder dat het de landschappelijke eigenschappen van de gebieden aantast (SAB 2020)
  • Zonneparken zijn haalbaar in het gebied als je kijkt naar milieutechnische aspecten en wet- en regelgeving (Pondera Consult 2021).
  • De gemeenteraad en het college van B&W zijn van mening dat op basis van de RES, bovenstaande onderzoeken en de Visie Landelijk gebied hier ruimte is voor ontwikkeling van zonnevelden.

Wat is de rol van de gemeente in het vergunningsverleningsproces?

De initiatiefnemer dient het plan in; de gemeente toetst de wenselijkheid van het plan aan beleid (denk aan de Regionale Energie Strategie) en de voorwaarden voor de uitvoering aan regels (denk aan Natuurbeschermingswet). Als het plan wenselijk is en aan de regels voldoet kan er een vergunning verleend worden.

Is er in de zoekgebieden grond van de gemeente?

Ja, er ligt ook grond van de gemeente in de zoekgebieden.

Is er voor een zonnepark een wijziging van het omgevingsplan nodig?

Voor een grootschalig zonnepark is altijd een herziening van het omgevingsplan nodig. Een plan past namelijk op dit moment niet binnen de regels van het omgevingsplan.

Waarom is zon op dak geen alternatief voor zon op land?

We wekken zoveel mogelijk groene elektriciteit op via zonnepanelen op daken. Maar met alleen zonnepanelen op daken kunnen wij onszelf niet van duurzame elektriciteit voorzien. Daarnaast zijn dus ook zonnepanelen op land nodig om onze doelen te halen, zoals vastgelegd in de Regionale Energie Strategie (RES 1.0).