Van het aardgas af

De komende jaren gaat Nederland stap voor stap van aardgas naar duurzame energie. Ook Zutphen wil CO2-neutraal worden. Wat betekent dat voor u?

Alternatieven voor aardgas per wijk

Er zijn meerdere alternatieven voor aardgas. De gemeente Zutphen heeft deze alternatieven in beeld gebracht in de Transitievisie Warmte. Voor iedere wijk in de gemeente Zutphen is uitgezocht welke alternatieven voor aardgas het beste passen.

Wilt u liever meteen aan de slag met het aardgasvrij maken van uw woning? Milieu Centraal heeft de stappen voor u op een rij gezet.

Veelgestelde vragen en antwoorden

Hieronder vindt u de meest gestelde vragen over aardgasvrij wonen.

Hoe lang kan ik nog koken op aardgas?

Nederland wil in 2050 aardgasvrij zijn. Daarom kunt u vanaf 2050 geen aardgas meer gebruiken voor bijvoorbeeld koken, warm water of het verwarmen van uw woning.

Nieuwbouwwoningen krijgen geen aardgasaansluiting meer. Als voor 2050 een alternatief voor aardgas is gerealiseerd in uw wijk en alle huizen zijn overgestapt, dan wordt de levering van aardgas eerder beëindigd.

Wat kost een overstap naar een aardgasvrij woning?

De kosten verschillen per woning. De huidige isolatie van de woning en de hoogte van het energieverbruik bepalen hoeveel er in een woning aangepast moet worden voordat de woning aardgasvrij kan worden. Daarbij is elk woning natuurlijk anders.

Op de website van Verbeter Je Huis kunt u een check doen. Daar ziet u wat u kunt verduurzamen en wat de kosten hiervan zijn.

Bij een huurwoning is de woningcorporatie verantwoordelijk voor het aardgasvrij maken en verduurzamen van de woning. Bij een koopwoning bent u zelf verantwoordelijk.

Kan ik subsidie krijgen voor het aardgasvrij maken van mijn woning?

Ja, op de website van het Regionaal Energieloket vindt u een overzicht van alle subsidies en leningen.

Mijn cv-ketel gaat kapot. Moet ik een nieuwe kopen of moet ik nu overschakelen op iets anders?

Als uw ketel aan vervanging toe is, is het slim om nu te kijken of er bij u in de buurt al mogelijkheden zijn om aardgasvrij te worden. De gemeente heeft per wijk plannen gemaakt om van het aardgas af te gaan.

Vanaf 2026 is het niet meer mogelijk om een nieuwe cv‑ketel aan te schaffen, u moet dan overstappen op een warmtepomp. Voor wijken waar binnen 10 jaar een warmtenet wordt gerealiseerd, geldt een uitzondering. Woningeigenaren hoeven dan niet twee keer in korte tijd te investeren. Ook monumenten en appartementencomplexen/flats zijn uitgesloten van de verplichting om een warmtepomp aan te schaffen.