Gemeente Zutphen helpt inwoners hun huis te isoleren

2-02-2024

 “Alles wordt geregeld, maakt een wereld van verschil”

De energiecrisis is op dit moment iets afgenomen, maar de energieprijzen zijn nog steeds hoog. Wat hebben we met z’n allen van deze crisis geleerd en wat doen we anders? Carmen Hunger is projectleider van de ‘isolatie-actie voor koopwoningen’ van de gemeente Zutphen. Voor woningeigenaren die voldoen aan de subsidievoorwaarden is per woning 2.500 euro beschikbaar voor isolatiemaatregelen. “Mensen durven zich niet altijd te melden of weten niet dat deze regeling ook voor hun geldt.”

Net als alle andere gemeenten, heeft de gemeente Zutphen geld gekregen van de Rijksoverheid om inwoners te helpen hun huis te isoleren. De actie zou eigenlijk lopen tot het einde van 2023, maar is gelukkig met een jaar verlengd. 

In de gemeente Zutphen wordt de 2.500 euro vaak besteed aan spouw-, gevel-, dak- of vloerisolatie. Of aan dubbelglas en eventueel een nieuw kozijn. “Het doel van de actie is om de energiekosten van bewoners blijvend omlaag te brengen”, legt Hunger uit. Zij trekt dit project in nauwe samenwerking met collega Jelmer Bomers. “Wij regelen alles voor bewoners. Van het eventueel helpen bij het aanmelden, tot het plannen van de uitvoering. En het uiteindelijk betalen van de factuur voor maximaal 2500 euro.”

De unieke regeling van de gemeente Zutphen

Woningeigenaren die voor deze actie in aanmerking komen, mogen niet meer dan 150 procent van het bijstandsnorm verdienen. Dat is 1.925,75 euro voor een alleenstaande en alleenstaande ouder. En 2.751,06 euro voor samenwonenden of gehuwden. Voor gepensioneerden ligt deze grens iets hoger. “De gemeente Zutphen is daar uniek in. De  meeste gemeenten hebben regelingen tot 130 procent van het sociaal minimum. Wij kunnen meer mensen helpen.”

De actie ging in december 2022 van start en begin 2023 kreeg de gemeente Zutphen de eerste aanmeldingen. Inmiddels zijn er zo’n 200 aanmeldingen in procedure, van 100 woningen is de opdracht verstrekt en tientallen huizen zijn er al verduurzaamd. “We hebben grote uitdagingen in de uitvoering, want er is helaas een groot gebrek aan vakmensen. Daardoor duurt het soms langer dan we zouden willen, voordat de huizen verduurzaamd kunnen worden,” zegt Hunger. “Voor veel mensen is het geregel van de werkzaamheden best spannend. Daarom ontzorgen wij huiseigenaren maximaal. Wij vragen offertes aan en regelen het contact met de uitvoerders. Daarvoor werken wij samen met verschillende, betrouwbare en bij voorkeur lokale partijen.”

Persoonlijk aanspreekpunt

Om het proces zo laagdrempelig mogelijk te houden, is Hunger hét aanspreekpunt voor deelnemers van de actie. “Ik heb veel persoonlijk contact met bewoners en zij kunnen mij altijd bellen. In goed overleg bepalen we welke maatregel wordt uitgevoerd. Ook in woningen waar al veel is geïsoleerd, kan vaak toch nog meer energie worden bespaard. Alles wat we doen, is uiteindelijk maatwerk. Als de maatregelen meer kosten dan de beschikbare 2.500 euro, kan de bewoner kiezen voor gedeeltelijke uitvoering of bijbetaling.”

Gratis geld om je huis te verduurzamen, het klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Toch merkt Hunger dat lang niet iedereen zich meldt die daarvoor wél in aanmerking komt. “Veel mensen kennen deze regeling nog niet of men denkt onterecht er niet voor in aanmerking te komen. Bijvoorbeeld mensen die net boven de grens van de bijstand zitten. Mensen die hard werken, maar toch de eindjes aan elkaar moeten knopen. Alleenstaande ouders, mensen die het na een scheiding even minder breed hebben, zzp’ers met tijdelijk minder opdrachten. Het zijn groepen die vaak buiten ons zichtveld zijn en voor ons daardoor lastig te bereiken. Onze oproep is dan ook: meld je aan en maak gebruik van de middelen die beschikbaar zijn. Als we mensen eenmaal geholpen hebben, zijn ze hartstikke blij. Een geïsoleerd en daardoor comfortabel huis, én minder energiekosten, dat maakt echt een wereld van verschil. En wij zetten ons graag in voor deze bewoners.”

Lees meer informatie over de isolatie-actie