Duurzaam DNA

Duurzaam DNA is het 2e kenmerk dat typerend is voor Zutphen als woongemeente. Zutphen is in 2025 een toekomstbestendige gemeente met een vitale samenleving doordat inwoners, ondernemers en bezoekers duurzaam omgaan met hun (leef)omgeving. Er zijn vele ‘groene’ initiatieven die bijdragen aan de ontwikkeling en profilering van de gemeente. Zutphen laat de duurzame manier van leven zien in wonen, werken en recreëren, waardoor het economisch, sociaal én ecologisch goed gaat. Kwaliteit gaat daarbij boven kwantiteit.

Uitdaging

Zutphen staat voor de uitdaging om het nieuwe werken en winkelen op eigen wijze een plek te geven. Ook balans in de bevolkingsopbouw en op de arbeidsmarkt is nodig om als duurzame samenleving te groeien.

Richtinggevers

De gemeente Zutphen stimuleert in 2025 duurzaam ondernemen en geeft kleinschalige betekenisvolle economie aandacht. Het bedrijfsleven in Zutphen verbindt zich met maatschappelijke initiatieven. Ook wordt de brede zorgsector gestimuleerd. Deze bedrijven en organisaties kunnen groeien en daardoor ontstaan nieuwe mogelijkheden voor werkgelegenheid. Het duurzame DNA van Zutphen is in 2025 dagelijks te beleven in de binnenstad. In de cultuurhistorische context worden creatieve en duurzame economie volop gecombineerd. Kleine boetiekjes met ambachtelijke of natuurlijke producten, galeries van (professionele) ontwerpers en horeca vormen de perfecte combinatie voor de nieuwsgierige en bewuste consument. De binnenstad is ook het decor voor een aantal karakteristieke evenementen, waarmee Zutphen zich regionaal en zelfs landelijk op de kaart zet.