Activiteitenoverzicht

Hier vindt u alle herdenkingen, vieringen en andere activiteiten die plaatsvinden in Zutphen en Warnsveld rond 75 jaar vrijheid. Organiseert u een activiteit? Meld het ons via het aanmeldformulier.

Helaas gaan alle activiteiten die gepland waren tot en met 3 mei niet door vanwege het coronavirus.

Bekijk het nieuwsbericht.

23 maart 2020: Lezing over Ludwig Heinemann (geannuleerd)

In verband met de richtlijnen van het RIVM rondom het coronavirus gaat de lezing niet door.

Ruud Kreling verzorgt een lezing over Ludwig Heinemann. Kreling schrijft een boek over deze beruchte SD’er, bijgenaamd ‘Het Beest van Zutphen’. Heinemann voerde in de Tweede Wereldoorlog een waar schrikbewind in de Achterhoek; ook in Zutphen waar de SD zelfs nog aan het eind van de oorlog vlak voor de bevrijding een grote groep verzetsmensen vermoord.

 • Datum en tijd: maandag 23 maart 2020, 20.00 uur (zaal open: 19.30 uur) (lezing gaat niet door)
 • Locatie: Bibliotheek Zutphen, Broederenkerkplein 2 te Zutphen
 • Kosten: gratis voor leden van de Historische Vereniging Zutphen en leden van Bibliotheek Zutphen. Overige belangstellenden: € 2,50. Vol is vol.
 • Organisatie: Historische Vereniging Zutphen, in nauwe samenwerking met Bibliotheek Zutphen.
27 maart 2020: Herdenking V1 Molenbult (geannuleerd)

Datum en tijd: vrijdag 27 maart 2020, 11.00 tot ongeveer 13.00 uur

 • Locatie: Thateplantsoen Warnsveld
 • Adoptieschool: Basisschool Adriaan van den Ende (groepen 6 en 7 zijn aanwezig)
 • Organisatie: comité herdenkingen Warnsveld

Voorafgaand is er al een presentatie geweest op school met uitleg over de oorlog. Namens de gemeente is er een afvaardiging (burgemeester of wethouder). De maker van het beeld, Hein Smeerdijk, geeft uitleg over het monument.  Er worden bloemen gelegd.

Na afloop is er koffiedrinken in de Eekschuur, Bonendaal 2. Aansluitend is er een lunch met de leerlingen en de nabestaanden en andere personen, die de oorlog hebben meegemaakt. Zij gaan samen in gesprek.

28 maart 2020: Rondleidingen rondom oorlogsgraven (geannuleerd)

Op zaterdag 28 maart zijn er 2 rondleidingen rondom oorlogsgraven over de begraafplaatsen Warnsveld en Zutphen. Naast de oorlogsgraven hoort u ook het verhaal van ingrijpende gebeurtenissen die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog op en rondom beide begraafplaatsen hebben afgespeeld.

Voor beide wandelingen kunt u zich vooraf aanmelden bij mevrouw M. van der Haring: 0575) 470876 of 06 28 99 06 80 of maryvanderharing@hotmail.com.

 • 10.30 uur: Begraafplaats Warnsveld, Vordenseweg 18 te Warnsveld, onder leiding van Henk Mulder en Ineke Hissink-Kapper.
 • 14.00 uur: Begraafplaats Zutphen, Warnsveldseweg 118 te Zutphen, onder leiding van Joop Janssen. Verzamelen bij het poortgebouw van de R.K. begraafplaats.
31 maart 2020: Herdenking IJsselkade (geannuleerd)
 • Datum en tijd: dinsdag 31 maart 2020, 11.00 uur
 • Locatie: IJsselkade Zutphen
 • Adoptieschool: Basisschool De Bongerd
 • Organisatie: gemeente Zutphen

Vanuit school lopen de leerlingen van groep 3 tot en met 8 naar het monument, onder leiding van Drum and pipes van de Higlanders.

Er zijn meerdere sprekers. Er worden kransen gelegd door de families Boxtart, Van Heemstra, Van Veelen, leerlingen van De Bongerd en door burgemeester Annemieke Vermeulen. Na "The Last Post" is er 2 minuten stilte. Daarna wordt het Wilhelmus gezongen (coupletten 1 en 6) en leggen alle kinderen hun meegebrachte bloem op of bij het monument.

31 maart 2020: WO2-café (geannuleerd)

In verband met de richtlijnen van het RIVM rondom het coronavirus gaat het WO2-café niet door.

Stichting WO2GLD en Rijnbrink organiseren een reeks WO2-cafés in Gelderland. Op 31 maart 2020 doen zij de bibliotheek Zutphen aan. In een 'tussen kunst en kitsch'-setting kunt u hier langskomen met bijzondere verhalen of objecten uit de Tweede Wereldoorlog. Een lokale historicus en/of WO2-kenner zal dan het object beoordelen en met u in gesprek gaan. Daarnaast kunt u verhalen inzenden die op het platform mijnGelderland gepubliceerd worden. Ook is Omroep Gelderland aanwezig om verslag te doen van de middag en enkele bijzondere verhalen en objecten uit te lichten!

 • Datum en tijd: dinsdag 31 maart 2020, van 12.00 tot 14.00 uur. (WO2-café gaat niet door)
2 april 2020: Mieke Eerkens over De oorlog van horen zwijgen (geannuleerd)

In het boek De oorlog van horen zwijgen vertelt de Amerikaans-Nederlandse schrijfster Mieke Eerkens over de traumatische oorlogservaringen van haar beide (Nederlandse) ouders. Ze laat zien hoe lang de gevolgen daarvan doorwerken in volgende generaties. Haar vader belandde als 11-jarige in een Japans interneringskamp en haar moeder was kind van NSB-ouders. Mieke Eerkens groeide op in Amerika, maar haar familie kwam uit Zutphen en omgeving.

 • Toegangskaarten € 10,00
 • Datum en tijd: donderdag 2 april 2020 van 20.00 tot 22.00 uur
 • Locatie: Bibliotheek Zutphen
 • Organisatie: Boekhandel Van Someren & Ten Bosch en Bibliotheek Zutphen
3 april 2020: Herdenking witte kruisje (geannuleerd)

We herdenken de dood van de eerste Canadees (Aimé Periard) die sneuvelde bij de bevrijding van Leesten, Warnsveld en Zutphen. Leerlingen zullen gedichten voorlezen en bloemen leggen. Na afloop is er een lunch gepland met leerlingen en ouderen om na te praten over de oorlog. Voorafgaand krijgen de leerlingen op school een presentatie over de oorlog en de bevrijding door de Canadezen.

 • Datum en tijd: vrijdag 3 april 2020 11.30 uur
 • Locatie: Loöer Enkweg Zutphen
 • Adoptieschool: Basisschool Lea Dasberg
 • Organisatie: comité herdenkingen Warnsveld
4 april 2020: Openstelling bunkers Zutphen (geannuleerd)

Meer informatie volgt.

4 april 2020: Bevrijdingsconcert Excelsior (geannuleerd)

In verband met de richtlijnen van het RIVM rondom het coronavirus gaat het concert niet door.

Muziekvereniging Excelsior Warnsveld geeft een bevrijdingsconcert in Sportzaal De Kei op zaterdag 4 april. Daarbij werkt Excelsior samen met de Dorpsraad Warnsveld en het Comité Herdenkingen Warnsveld.

De zaal gaat open om 19.30 uur. Dan speelt het opleidingsorkest Excelsi-junior en kunnen de bezoekers een kleine tentoonstelling bekijken van tekeningen en gedichten van basisschoolleerlingen uit Warnsveld.

Vanaf 20.00 uur start het concert van het harmonieorkest. De muzikale leiding is in handen van Geert Jan Dijkerman.

 • Datum en tijd: zaterdag 4 april 2020, van 19.30 tot 22.00 uur
 • Locatie: Sporthal De Kei in Warnsveld
 • Organisatie: Muziekvereniging Excelsior Warnsveld
 • Toegang: gratis
5 april 2020: Klokken vieren vrijheid

Exact 75 jaar na de bevrijding van Maastricht start op zaterdag 14 september 2019 om 12.00 uur de nationale carillon-estafette met een bespeling van het 350 jaar oude Maastrichtse stadhuiscarillon door beiaardier Philippe Reuser. De Limburgse hoofdstad is de eerste grote Nederlandse stad die werd bevrijd. Aansluitend volgt de carillon-estafette het spoor van de bevrijders door Limburg, Noord-Brabant, Gelderland en Zeeland naar het noorden van Nederland. Alle beiaardiers zullen een programma spelen met muziek uit de bevrijdingstijd. Op zondag 5 april wordt gespeeld op het carillon in Warnsveld.

Meer informatie:

5 april 2020: Opening tentoonstelling Bevrijding Warnsveld en Boekpresentatie 'Dat offer is groot geweest' (geannuleerd)

5 april 1945 is de Bevrijdingsdag van Warnsveld. In het Warnshuus is een tentoonstelling met tekeningen en gedichten die door de leerlingen van adoptiescholen zijn gemaakt bij de herdenkingen in de afgelopen jaren.

Zondagmiddag 5 april 2020 wordt deze tentoonstelling geopend. Deze middag wordt ook het boek gepresenteerd over de 9 verzetsstrijders, waarvan de namen staan vermeld op het oorlogsmonument aan de Veldesebosweg.

 • Datum en tijd: zondag 5 april 2020, 15.00 uur.
 • Locatie: het Warnshuus, Dreiumme 43 te Warnsveld.
 • Organisatie: Comité herdenkingen 2e Wereldoorlog Warnsveld, Dorpsraad Warnsveld en ’t Warnshuus.  
 • Entree: gratis
7 april 2020: Omroep Gelderland in Warnsveld (geannuleerd) Er is wel dagelijks een live-uitzendig om 17.20 uur, zonder publiek

Vanwege de ontwikkelingen rond het coronavirus heeft Omroep Gelderland de beslissing moeten nemen om het programma 'In het spoor van de bevrijders' aan te passen. Ze zullen niet meer met de bevrijdingskaravaan op locatie gaan. Ze gaan nu dagelijks één live-uitzending om 17.20 uur maken vanuit de studio in Arnhem. Hier zal geen publiek bij zijn.

75 jaar geleden, op 28 maart, werd het Achterhoekse Megchelen als eerste Nederlandse plaats boven de Rijn bevrijd. Vanaf 30 maart volgt Omroep Gelderland 3 weken lang het spoor van de bevrijders, van Aalten tot Harderwijk en van Eibergen tot Velp. Iedere werkdag bezoekt Omroep Gelderland met hun karavaan met historische voertuigen een plaats die 75 jaar geleden op die dag werd bevrijd.

Op dinsdag 7 april zijn zij van 8.00 tot 19.00 uur aanwezig in Warnsveld. Zowel op tv en radio als ook via de social media kanalen van Omroep Gelderland, en op gelderland.75jaarvrijheid.nl kunt u hen volgen. Of kom langs! U bent welkom vanaf 8.00 uur.

Historicus Jan Kreijenbroek blikt terug op de dag van de bevrijding van Warnsveld. Ook vertelt Truus Krijnen hoe zij de bevrijding heeft meegemaakt en laten we een portret zien van een soldaat die het leven liet voor onze vrijheid. Verzamelaar Jean Kreunen schuift aan met een verhaal bij een bijzonder voorwerp en een kok van historisch kookatelier Eet!verleden gaat voedsel koken zoals het in de oorlog op tafel kwam. Muziekvereniging Excelsior speelt een nummer dat ze ook ten gehore brengen tijdens het bevrijdingsconcert op 4 april. Muziekgasten zijn Double 2 en er zijn historische voertuigen aanwezig.

7 april 2020: Documentaire Forgotten Soldier (geannuleerd)

In de documentaire Forgotten Soldier wordt het ongelooflijke verhaal verteld van de in Zutphen geboren joodse verzetsman Sally Noach. Lees meer over de documentaire.

Waarschijnlijk zijn zowel de regisseur als de dochter van Noach hierbij aanwezig.

 • Datum: dinsdag 7 april 2020
 • Locatie: Luxor Theater, Houtmarkt 64
 • Meer informatie: www.luxorzutphen.nl
8 april 2020: Herdenking Canadezen monument (geannuleerd)
 • Datum en tijd: woensdag 8 april 2020, 11.45 uur
 • Locatie: Kerkhofweg Warnsveld
 • Adoptieschool: Basisschool Arcade
 • Organisatie: comité herdenkingen Warnsveld

In de klas wordt de leerlingen verteld over hoe het in de oorlogstijd was en over de bevrijding van Warnsveld door de Canadezen. Het monument is in 1995 opgericht bij de 50e oorlogsherdenking. Er waren bij die gelegenheid enkele honderden Canadezen over, in het kader van Welcome Again Veterans. De leerlingen werken mee aan het programma. Ook is er een gezamenlijke maaltijd waar alle aanwezigen met elkaar in gesprek gaan.

Op 19 april komen er nabestaanden naar Nederland van Korporaal Ernie Harvey. Zij hebben een schilderij die gemaakt is door H. Hanslager op 19-4-1945 vlakbij Warnsveld.

8 april 2020: Klokken vieren vrijheid

Exact 75 jaar na de bevrijding van Maastricht start op zaterdag 14 september 2019 om 12.00 uur de nationale carillon-estafette met een bespeling van het 350 jaar oude Maastrichtse stadhuiscarillon door beiaardier Philippe Reuser. De Limburgse hoofdstad is de eerste grote Nederlandse stad die werd bevrijd. Aansluitend volgt de carillon-estafette het spoor van de bevrijders door Limburg, Noord-Brabant, Gelderland en Zeeland naar het noorden van Nederland. Alle beiaardiers zullen een programma spelen met muziek uit de bevrijdingstijd. Op woensdag 8 april speelt Frans Haagen in Zutphen op het carillon.

Meer informatie:

8 april 2020: Boekpresentatie van 'Een Zutphens oorlogsdagboek' (geannuleerd)

Boekpresentatie van 'Een Zutphens oorlogsdagboek': dagboek van Piet Dullaert, onder redactie van Gosse Koolstra en Michel Groothedde.

 • Datum en tijd: 8 april 2020, 11.00 uur
 • Locatie: Sint Janskerk, Nieuwstadskerksteeg 2
14 april 2020: Bevrijding De Hoven (geannuleerd)
 • Datum: dinsdag 14 april 2020.

Meer informatie volgt.

14 april 2020: Boekpresentatie 'Wij zijn vrij!' (geannuleerd)

Boekpresentatie van 'Wij zijn vrij!', door Menno Tamminga. Over de bevrijding van Zutphen en Warnsveld aan de hand van dagboeken en ooggetuigenverslagen.

 • Datum en tijd: 14 april 2020, 15.30 uur
 • Locatie: Dat Bolwerck, Zaadmarkt 112
 • Organisatie: comité herdenkingen de Hoven
16 april 2020: Herdenking GGNet Vergeten slachtoffers (geannuleerd)
 • Datum en tijd: donderdag 16 april 2020, 12.00 tot 14.00 uur
 • Locatie: Vordensebinnenweg Warnsveld
 • Adoptieschool: Isendoorn College
 • Organisatie: comité herdenkingen Warnsveld

Tijdens de oorlog zijn veel psychische patiënten onder erbarmelijke omstandigheden overleden in het overvolle Groot Graffel. Voor hen is er in de naastgelegen begraafplaats een herdenkingsplek, op de plaats waar velen van hen naamloos zijn begraven. Sinds enkele jaren is daar een monument geplaatst. Scholieren van het Isendoorn College in Warnsveld komen daar jaarlijks bij elkaar met enkele nabestaanden om deze mensen te herdenken. Er zijn 4 sessies tussen 12 en 14 uur.

16 april 2020: Lezing Jessica Voeten over Het adres van Marga Minco (geannuleerd)
 • Datum en tijd: donderdag 16 april 2020, 19.30 uur
 • Locatie: Kerkhof 16, Zutphen
 • Organisatie: Boekhandel Van Someren & Ten Bosch
 • Toegangskaarten: € 10

In 1957 verscheen Het adres, de indrukwekkende, autobiografische novelle van Marga Minco. Over een jonge joodse vrouw die na de bevrijding op zoek gaat naar de spullen uit haar ouderlijk huis. In 2019, bij de toekenning van de P.C. Hooftprijs aan Marga Minco, kreeg dit verhaal een bizarre wending. Over de kille en soms zelfs vijandige ontvangst na de oorlog van de teruggekeerde joden en over het schrijverschap van Marga Minco gaat de lezing van haar dochter Jessica Voeten.

16 april 2020: Lezing Jan Brokken over zijn boek de Rechtvaardigen (geannuleerd)

Jan Brokken geeft een lezing over zijn boek De Rechtvaardigen en gaat daarna met het publiek in gesprek.

 • Datum en tijd: donderdag 16 april 2020, 19.30 tot 22.00 uur
 • Locatie: Bibliotheek Warnsveld
 • Organisatie: Graafschap bibliotheken, in samenwerking met 't Warnshuus en the Readshop Warnsveld
18 april 2020: Fietstocht langs gedenktekens Warnsveld (geannuleerd)

Een fietstocht onder leiding van een gids, langs gedenktekens van de Tweede Wereldoorlog in Warnsveld.

 • Datum en tijd: zaterdag 18 april 2020, 14.00 uur
 • Startpunt: Eetwinkel in winkelcentrum Leesten, Rudolf Steinerlaan 123, 7207 PV Zutphen
 • Organisatie: comité Herdenkingen Warnsveld
21 april 2020: Jom Hasjoa - 27 nisan 5780, Onthulling 20 naamplaatjes (geannuleerd)
 • Datum en tijd: dinsdag 21 april 2020, 13.30.uur
 • Locatie: Vredeskapel GGNet Oude Gasthuispoort, Vordenseweg 12, Warnsveld
 • Organisatie: comité herdenkingen Warnsveld

In 1943 zijn 20 joodse patiënten afgevoerd naar het concentratiekamp Sobobór. John Stienen heeft daar nader onderzoek naar gedaan en heeft de namen kunnen achterhalen. Deze 20 namen worden vermeld op een bord met 20 naamplaatjes. Dit bord wordt geplaatst op de oude poort van het Oude en Nieuwe Gashuis op het terrein van GGNet.

22 april 2020: Herdenking de Hoven (geannuleerd)
 • Datum en tijd: woensdag 22 april 2020, 10.30 uur
 • Locatie: Kruisstraat 7, Zutphen
 • Organisatie: comité herdenkingen de Hoven
4 mei 2020: Opening tentoonstelling O Lungo Drom (geannuleerd)

Stichting O Lungo Drom (“De Lange Weg”, in het Romanes) beoogt een indruk te geven van de tradities, de vervolging en allerhande voorbeelden uit het leven van Sinti en Roma, zowel in woord als in beeld. 

 • Datum en tijd: maandag 4 mei 2020, 11.00 uur
4 mei 2020: Voorlezen namen (geannuleerd)

Voorlezen van de namen van burgers die inwoners van Zutphen en Warnsveld waren en tussen 10 mei 1940 tot 15 augustus 1945 zijn omgekomen ten gevolge van oorlog en bezetting, in Nederland en Indonesië.

 • Datum en tijd: maandag 4 mei 2020, 14.00 uur
 • Locatie: Burgerzaal
 • Organisatie: Comité herdenkingen gemeente Zutphen
4 mei 2020: Herdenking Joodse begraafplaats (geannuleerd)
 • Datum en tijd: maandag 4 mei 2020, 17.00 uur
 • Locatie: Joodse begraafplaats
 • Organisatie: Joodse gemeenschap
4 mei 2020: Herdenking bij Sutfene (geannuleerd)

Met bewoners van Sutfene, familieleden, vrijwilligers, medewerkers, jongeren en andere belangstellenden wordt stil gestaan bij allen die in de oorlog zijn omgekomen. En bij allen die voor het leven getekend zijn door wat ze hebben mee gemaakt en deze herinneringen voor altijd met zich mee dragen. Om 18.00 uur wordt de vlag die bij de ingang aan de Coehoornsingel 3 staat, half-stok gehesen. Daarna gaat iedereen naar binnen en is er een bijeenkomst van herdenken, gedichten, bezinnen, luisteren en zingen. Leerlingen van het Kompaancollege zijn hierbij betrokken. Om 20.00 uur volgen we de Nationale Herdenkingsplechtigheid op de Dam met 2 minuten stilte, via een groot scherm.

Iedereen is van harte welkom om deze herdenking bij te wonen.

 • Datum en tijd: maandag 4 mei 2020, vanaf 18.00 uur
 • Locatie: Sutfene, locatie de Lunette aan de Coehoornsingel 3
 • Organisatie: Sutfene
4 mei 2020: Dodenherdenking Zutphen (geannuleerd)
 • Datum en tijd: maandag 4 mei 2020, vanaf 19.00 uur
 • Locatie: Burgerzaal en Gideonmonument
 • Adoptieschool: Basisschool de Wegwijzer
 • Organisatie: Comité herdenkingen gemeente Zutphen
4 mei 2020: Dodenherdenking Warnsveld (geannuleerd)
 • Datum en tijd: maandag 4 mei 2020, 19.00 uur
 • Locatie: Warnsveld.
  • Om 19.00 uur in de Martinuskerk
  • Om 20.00 uur bij het Monument voor de Gevallenen aan de Veldesebosweg.
 • Adoptieschool: Geen vaste adoptieschool
 • Organisatie: Comité herdenkingen Warnsveld
4 mei 2020: Herdenkingsconcert (geannuleerd)

Het Requiem van Auschwitz.

 • Datum en tijd: maandag 4 mei 2020, 21.00 uur
 • Locatie: Buitensociëteit Hanzehof
 • Organisatie: Comité herdenkingen gemeente Zutphen
4 mei 2020: Theatervoorstelling Na de Dam, door Woest Oost (geannuleerd)

Naar aanleiding van persoonlijke verhalen.

 • Datum en tijd: maandag 4 mei 2020, 21.00 uur
 • Meer informatie volgt.
5 mei 2020: Bevrijdingsdag (geannuleerd)

Op 5 mei vieren wij de vrijheid.

Datum: dinsdag 5 mei 2020

 • Vanaf 9.30 uur is er een programma met gasten uit Canada.
 • 10.15 uur: landing 4 parachutisten met de Zutphense en Nederlandse vlag. De vlaggen worden overhandigd aan de Veteranen op de hoek Den Elterweg en weiland bij de ijsbaan.
 • 10.30 uur: vertrek parade vanaf de Rijksstraatweg in Warnsveld. Route: Rijksstraatweg, Warnsveldseweg, Laarstraat, Beukerstraat, Sprongstraat, Houtmarkt, Lange Hofstraat, 's Gravenhof. U bent van harte welkom om langs de route onze bevrijders te verwelkomen.
 • 12.00 uur: ontvangstparade en bevrijdingsvuur ’s Gravenhof onder leiding van Drum and pipes band Mariposa.
 • 12.00 uur: welkom door burgemeester Annemieke Vermeulen
 • 12.05 uur: ontsteken vrijheidsvuur
 • 12.15 uur: start concert Concordia
 • 13.00 uur: start concert Pacific Spirit Choir Vancouver
 • 13.45 uur: start Theater Na de Dam Woest Oost
 • 14.45 uur: start jeugdorkest flashmob
 • 15.15 uur: start bands Bevrijdingsfestival
 • 23.00 uur: einde
5 mei 2020: Bevrijdingsdienst (geannuleerd)

Datum en tijd: dinsag 5 mei, 10.00 uur

Locatie: Walburgiskerk

5 mei 2020: Bevrijdingsfeest bij Sutfene (geannuleerd)

Gedurende de hele dag zijn er verschillende activiteiten voor bewoners, familieleden, vrijwilligers en medewerkers. Bij mooi weer vindt er ook het een en ander buiten plaats op de parkeerplaats voor de Lunette.

De activiteiten zijn onder andere: een lezing, optredens met zang, dans, cabaret, en muziek. Er worden (oud) Hollandse spelletjes gedaan en er is een tentoonstelling. Er zijn punten met lekker eten en drinken (voor bewoners gratis, voor andere belangstellenden tegen betaling). Leerlingen van het Kompaancollege helpen op deze dag mee, maar zijn ook bij de voorbereiding betrokken. Iedereen is welkom om deze dag van Vrijheid samen met ons te vieren!

 • Datum en tijd: dinsdag 5 mei 2020, van 10.00 tot 21.00 uur
 • Locatie: Sutfene, locatie de Lunette. Coehoornsingel 3
 • Organisatie: Sutfene.
7 mei 2020: Bevrijdingsconcert Concordia (geannuleerd)
 • Datum en tijd: donderdag 7 mei, 20.00 uur
 • Locatie: Buitensociëteit Hanzehof
11 mei 2020: Herdenking in Zutphen gesneuvelde Nederlandse militairen (geannuleerd)
 • Datum en tijd: maandag 11 mei 2020, 11.00 uur
 • Locatie: Algemene begraafplaats Zutphen
 • Adoptieschool: Basisschool de Scheperstee
 • Organisatie: gemeente Zutphen
14 mei 2020: Menno Tamminga over de bevrijding van Zutphen (geannuleerd)

Menno Tamminga heeft meer dan twintig dagboeken uit de laatste bezettingsmaanden en uit de dagen van de bevrijding gesmeed tot het boek Wij zijn vrij. Over de bevrijding van Zutphen, Warnsveld en het psychiatrisch ziekenhuis het Groot Graffel. Onder de ooggetuigen zijn een dappere zenuwarts op het Groot Graffel, opgroeiende kinderen in Leesten, Warnsveld en Zutphen die worden geconfronteerd met doden en gewonden, een gevangen koerierster van een verzetsgroep, een huisvader met vrouw en kleine kinderen aan de rand van Zutphen, een schilderes in de binnenstad en een Joodse onderduiker. De ooggetuigen van toen geven ons 75 jaar na dato een uniek beeld. Dankzij hen staan wij zelf oog in oog met de bevrijding.

Menno Tamminga (1957) is redacteur van NRC Handelsblad. Hij won De Tegel, de belangrijkste journalistieke prijs in Nederland, voor een artikelenserie over de verkoop van ABN Amro en tweemaal de Financiële Persprijs.

 • Datum en tijd: 14 mei 2020, 20.00 tot 21.30 uur
 • Locatie: Coehoornsingel 1
 • Toegangskaarten: € 10
 • Organisatie: Van Someren & Ten Bosch
 • Meer informatie: www.somerentenbosch.nl