Activiteiten die hebben plaatsgevonden

Deze activiteiten vonden plaats in het kader van Zutphen 75 jaar vrijheid.

14 oktober 2019: Herdenking bombardement binnenstad Zutphen

Datum en tijd: maandag 14 oktober 2019, 11.00 uur

Locatie: Gideon monument, Rozengracht Zutphen

Adoptieschool: Basisschool Jan Ligthart

Herdenking met optreden IJsselzangers

Lezing in de Burgerzaal.

Organisatie: gemeente Zutphen

Bekijk het verslag van de herdenking.

14 oktober 2019: Lezingen rond de herdenking van het bombardement

In aanloop naar de herdenking van 75 jaar bevrijding in 2020 organiseert de Historische Vereniging Zutphen (in samenwerking met Comité Herdenkingen gemeente Zutphen e/o Erfgoed Centrum Zutphen) in het najaar en voorjaar van 2020 een aantal lezingen en excursies nauw verwant aan dit thema.

Op maandagavond 14 oktober 2019 bent u van harte welkom in de Burgerzaal van Zutphen aan de Lange Hofstraat. Deze datum is het precies 75 jaar geleden dat bij een vreselijk bombardement in onze stad ruim 100 slachtoffers vielen.

Er zijn deze avond een drietal korte lezingen omtrent WO2 in Zutphen.

Locatie: Burgerzaal, Lange Hofstraat 4, 7201 DC Zutphen.

Leden HVZ gratis, niet-leden € 2,50.

Aanvang 19.30 uur, zaal open 19.00 uur. VOL = VOL

Meer informatie: Lezingen rond de herdenking van het bombardement op zutphen op 14 oktober 1944 (op historiezutphen.nl)

02 november 2019: Historische wandeling GGNet

Voor de Historische Vereniging Zutphen organiseert Henk Mulder een excursiewandeling over het terrein van GGNet (voorheen Groot Graffel) in Warnsveld. Hierbij wordt aandacht besteed aan de diverse periodes die van betekenis zijn geweest voor het Groot Graffel in Warnsveld, inclusief de moeilijke oorlogstijd vlak voor de bevrijding in april 1945.

Datum en tijd: zaterdag 2 november, 13.30 - 15.00 uur

Locatie: GGNet

Organisatie: Historische Vereniging Zutphen en Comité Herdenkingen Warnsveld

Opgave vooraf verplicht via coördinatrice mevr. M. van der Haring, 0575-470876 of 06-28990680 of per e-mail: maryvanderharing@hotmail.com.

Leden HVZ gratis, niet-leden € 2,50.

15 november 2019: Lezing Tweede Wereldoorlog

De geplande lezing van Hertog Karel van Gelre kan door omstandigheden helaas niet doorgaan. Vanwege de enorme belangstelling over onze lezingen over de Tweede Wereldoorlog neemt de heer J. Kreijenbroek aan de hand van lezing en foto’s de gehele bezettingstijd van 1940 tot 1945 door.

Datum en tijd: vrijdag 15 november 2019 20.00 tot 22.00 uur

Locatie: 't Nut

Organisatie: Historische Vereniging Zutphen

Leden HVZ gratis; niet-leden € 2,50.

21 januari 2020: Lezing Hongerwinter en Holocaust

In samenwerking met GG-Net, Comité Herdenkingen Warnsveld en Historische Vereniging Zutphen wordt er een lezing georganiseerd over de hongerwinter en holocaust in het Oude en Nieuwe Gasthuis.

Dit jaar staat de herdenking in het teken van het einde van de Tweede Wereldoorlog. Het Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies (NIOD) is in 2019 een groot onderzoek gestart naar instellingen voor psychiatrische patiënten en verstandelijk beperkten in bezet Nederland. Er is eerder al onderzoek gedaan naar de toestand in het Groot Graffel (nu GGNet) tijdens de oorlog. Daaruit is gebleken hoe erbarmelijk de omstandigheden voor psychiatrische patiënten in de instelling waren. Er zijn twee dieptepunten te herkennen: het wegvoeren van de Joodse patiënten in 1943 en de combinatie van extreme overbevolking en de Hongerwinter vanaf eind 1944. De omvang van het drama is pas onlangs duidelijk geworden op basis van de archieven van de instelling die nog niet openbaar zijn. De nieuwe resultaten worden door John Stienen deze avond gepresenteerd. Hij heeft onderzoek gedaan naar de gevolgen van de oorlog voor patiënten in het Oude en Nieuwe Gasthuis. De presentatie is met muzikale omlijsting van Oleg Lysenko met klassieke accordeon.

Datum en tijd: dinsdag 21 januari 2020 19.00 tot 21.30 uur

Locatie: Vredeskapel GGNet

Organisatie: Historische Vereniging Zutphen, GGNet en  Comité Herdenkingen Warnsveld

Leden HVZ gratis; niet-leden € 2,50. VOL = VOL.

22 januari tot en met 2 februari: Levenslicht

Het lichtmonument Levenslicht van Daan Roosegaarde is van 22 januari tot en met 2 februari te zien in de Walburgiskerk in Zutphen. Op woensdag 22 januari om 19.30 uur opent burgemeester Annemieke Vermeulen dit tijdelijke lichtmonument. Frits Gies vertelt deze avond over de oorlogstijd in Zutphen en hij draagt voor uit eigen werk. Sopraan Johannette Zomer, blokfluitist Annelies Schraa en luitspeler en gitarist Michiel Niessen zorgen voor de muzikale omlijsting.

Roosegaarde ontwierp Levenslicht op verzoek van het Nationaal Comité 4 en 5 mei om mensen te betrekken bij het oorlogsverleden. Het is het nieuwe Holocaust monument, dat de 104.000 Nederlandse slachtoffers van de holocaust herinnert met 104.000 lichtgevende stenen. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei wil hiermee het bewustzijn vergroten dat de Joden, Roma en Sinti die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vervolgd, gedeporteerd en vermoord, plaatsgenoten en buren waren. Behalve in Zutphen zal het monument in 170 gemeenten in Nederland te zien zijn.

Speciaal hiervoor is de Walburgiskerk van 22 januari tot en met 2 februari open van 11.00 tot 21.00 uur. Iedere dag (behalve op 26 januari) is er vanaf 19.30 uur een programma met poëzie en muziek. Beide stadsdichters Otteline van Panthaleon van Eck en Merel Hubatka en de dichters Sabine Kars en Mas Papo leveren daar elke avond bijdragen aan. De muzikale optredens op de andere avonden zijn afwisselend van Frank Ong Alok (gitaar) en Fleur Tolman (zang), Tis Marang (contrabas) en Rolinha Kross (sefardische zang), Klezmerduo Frejleche Frajnde, cellist Jeroen den Herder, Klezmerkwartet Di Mechaje en het Buddy to Buddy Koor.

Op 2 februari, Maria Lichtmis, is het monument voor het laatst in Zutphen. Op deze dag is het licht gedoofd. Om 19.30 uur worden weer gedichten voorgelezen en daarna begeven de gasten zich naar de kaarsenkroon waar de kaarsen worden aangestoken. Muzikant Wolfram Reisiger speelt daarbij passende muziek.

Programma

 • 22 januari: Opening. Met burgemeester Annemieke Vermeulen, Frits Gies, Johannette Zomer (sopraan), Annelies Schraa (blokfluit) en Michiel Niessen (luit/gitaar).
 • 23 januari, muziek: Frank Ong Alok (gitaar) en Fleur Tolman (zang)
 • 24 januari, muziek: Tis Marang (contrabas) en Rolinha Kross (sefardische zang)
 • 25 januari, muziek: Klezmerduo Frejleche Frajnde
 • 27 januari, muziek: Jeroen den Herder (cello)
 • 28 januari, muziek: Klezmerkwartet Di Mechaje
 • 29 januari, muziek: Cellokwartet met Jeroen den Herder (onder voorbehoud)
 • 30 januari, muziek: Tis Marang (contrabas) en Rolinha Kross (sefardische zang)
 • 31 januari, muziek: Tis Marang (contrabas) en Rolinha Kross (sefardische zang)
 • 1 februari, muziek: Frank Ong Alok (gitaar) en Fleur Tolman (zang)
 • 2 februari, Maria Lichtmis.
11 februari 2020: Herdenkingsbijeenkomst rondom Walraven van Hall

Walraven van Hall bij voordeur bankgebouw in ZwolleWalraven van Hall was de bankdirecteur van de bank H. Oyens & Zoon in Amsterdam, met bijkantoor in Zutphen. Hij is onder andere bekend door de film 'Bankier van het Verzet'. Hij woonde van 1931 tot en met februari 1940 op de IJsselkade 12. Het is op 12 februari 2020 75 jaar geleden dat Walraven van Hall in Haarlem, na te zijn verraden, door de bezetter is gedood en zijn leven gaf voor de vrijheid.

Op 11 februari is om 15.00 uur een besloten herdenkingsbijeenkomst in de Galerie Marspoort, Marspoortstraat 9. Hierbij zal onder andere de jongste dochter van Walraven van Hall aanwezig zal zijn. Mevrouw Mary Ann Boon - van Hall uit Haarlem is nu 80 jaar.

Er is tijdens de herdenkingsbijeenkomst een fotosessie voor het gerestaureerde trapportaal. Ook wordt na een kleine wandeling een bezoek gebracht aan het Regionaal Archief. Hier worden archiefstukken getoond uit het Zutphens leven van de familie Walraven van Hall gedurende 1931 tot februari 1940.

Om 20.00 uur wordt de film De Bankier van het Verzet nog eenmaal in Luxor vertoond voor de inwoners van Zutphen. Ter herdenking van 75 jaar Vrijheid en de sterfdag van Walraven van Hall.

 • Datum en tijd: dinsdag 11 februari, vanaf 15.00 uur (besloten). Film vanaf 20.00 uur.
 • Locatie: Galerie Marspoort, Marspoortstraat 9.
 • Organisatie: Pieter Arkesteijn
11 februari 2020: Film Bankier van het Verzet

Ter herdenking van 75 jaar Vrijheid en de sterfdag van Walraven van Hall (12 februari 1945) wordt om 20.00 uur de film De Bankier van het Verzet vertoond voor alle inwoners van de gemeente Zutphen.

 • Datum en tijd: dinsdag 11 februari, vanaf 20.00 uur.
 • Locatie: Luxor Theater, Houtmarkt 64
 • Kaartverkoop: www.luxorzutphen.nl
23 februari 2020: Vertelling Vannacht naar dag

Een muzikale vertelling over oorlog en vrede van zangeres en actrice Quirine Melssen. De performance Vannacht naar Dag begint een uur voordat de zon opkomt en speelt zich grotendeels af in het schemergebied tussen nacht en dag. De oorlog kent vele verhalen. Quirine Melssen vertelt er enkele zoals de geschiedenis van haar moeder bij de slag om Arnhem, van Montgomery en het leger, van het Joodse kind dat gered wordt, van de Duitse beul en zijn kleinkind en van de Italiaanse partizaan die afscheid moet nemen van zijn geliefde. Indringende ervaringen van gewone mensen. De vertellingen zijn vervlochten met liederen.