Buitenlands huwelijk registreren

Bent u in het buitenland getrouwd? Dan moet u uw huwelijk laten registreren in de Basisregistratie Personen (BRP) van de gemeente.

Registreren van uw buitenlandse huwelijk

Het registreren van uw buitenlandse huwelijk doet u aan de balie van de gemeente waar u woont.

Vanwege de maatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zijn de openingstijden van het stadhuis aangepast. U kunt alleen in het stadhuis terecht op afspraak. Een afspraak maakt u online of telefonisch (via 14 0575).

Meenemen

  • Een geldig identiteitsbewijs (paspoort, rijbewijs, Nederlandse identiteitskaart of vreemdelingendocument).
  • De originele, rechtsgeldige huwelijksakte, zo nodig met vertaling en legalisatie.
  • Het huwelijk moet in het land waar u getrouwd bent rechtsgeldig zijn. Dit betekent dat de huwelijksakte is opgesteld volgens de plaatselijke voorschriften en door een bevoegde instantie.
  • Voor het registreren van uw buitenlandse huwelijk is de originele huwelijksakte nodig. Is deze niet in het Nederlands, Engels, Duits of Frans? Dan is het nodig dat u de huwelijksakte laat vertalen door een beëdigd vertaler.
  • Buitenlandse huwelijksakten moeten meestal in het land waar u bent getrouwd worden gelegaliseerd. Vraag bij de gemeente na of dit ook geldt voor het land waar u bent getrouwd.

Verklaring van huwelijksbevoegdheid voor trouwen in het buitenland

Heeft u de Nederlandse nationaliteit en wilt u in het buitenland trouwen? Dan heeft u in sommige landen een verklaring van huwelijksbevoegdheid nodig. Vraag bij de gemeente in het land waar u wilt trouwen of u zo'n verklaring nodig heeft. U kunt de verklaring bij ons aanvragen. Neem voor meer informatie, of voor het maken van een afpraak, telefonisch contact met ons op, via telefoonnummer 14 0575. De kosten voor de verklaring zijn € 24,30.

Niet-Nederlanders

Heeft een van u beiden niet de Nederlandse nationaliteit of de nationaliteit van een EU/EER-lidstaat of van Zwitserland? En heeft u geen verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd? Dan moet u een 'verklaring huwelijk of partnerschap' invullen. Deze verklaring kunt u krijgen bij de gemeente waar u uw huwelijk of partnerschap wilt laten registreren.

Meer informatie