Rioolwerkzaamheden in Warnsveld

In verschillende straten in de oude kern van Warnsveld is de riolering verouderd en daardoor in slechte staat. Het is daarom nodig dat we in een aantal straten de oude rioolbuizen vervangen voor nieuwe buizen.

In een aantal straten breiden we ook de bestaande riolering uit met een apart riool voor regenwater.

De rioolwerkzaamheden starten na de zomervakantie 2020. Volgens de huidige planning zijn we halverwege 2021 klaar. We voeren het werk in fases uit zodat de buurt bereikbaar blijft.

Vlak voor de gemeentelijke rioolwerkzaamheden worden ook water- en gasleidingen/kabels in een aantal straten vervangen.

In welke straten wordt het riool vervangen?

De riolering wordt in delen vervangen. In de afgelopen jaren is de riolering in verschillende straten in Warnsveld al vervangen. De volgende straten zijn nu aan de beurt.

 • Anjerlaan  2 t/m 16 en 1 t/m 17
 • Bevrijdingslaan 10 t/m 72, en 25b t/m 63
 • Breegraven 25 ,27,30 ,50 , 79, 102 t/m 104 en 132
 • Dorskamp 1 t/m 49 en 2 t/m38
 • Hellenkamp 1 t/m 19 en 2 t/m 34
 • Hunnekink 1 t/m 23 en 2 t/m 28
 • Kremerskamp 1 t/m 23, en 2 t/m 52
 • Laan 1940-45 nr. 1, 2a en 23
 • Margrietlaan 1 t/m 15 en 2 t/m 16
 • Oranjelaan 2 t/m 48, 11, 21 t/m 37
 • Schoolplein 4 t/m 16 en 3 t/m 7
 • ’t Spiker 1 t/m 45
 • Verzetslaan 4 t/m 14 en 9 t/m 23

Omgevingsgebied rioleringswerkzaamheden Warnsveld. (Tekst gaat verder onder het kaartje.)

Omgevingsgebied rioleringswerkzaamheden Warnsveld

Alle aanwonenden worden per brief geïnformeerd over de werkzaamheden. Vlak voor de werkzaamheden krijgt u ook een brief van de aannemers (Liander en Vitens) in de brievenbus. In deze brief staat wanneer de straat en het riool bij u tijdelijk worden afgesloten. Als er bij u ook water- en gasleidingen/kabels worden vervangen, dan krijgt u daar ook een brief over.

Geen informatiebijeenkomst

Tijdens de informatie- en themabijeenkomst is toegezegd dat er dit jaar nog een informatiebijeenkomst over de uitvoering zou volgen. Door het coronavirus (COVID-19) houden wij geen fysieke bijeenkomst. Actuele informatie en planning wordt op deze pagina weergegeven.

Opvangen en afkoppelen regenwater

Een nieuw element wordt de (regenwater) wadi op het grote speelveld aan t ‘Spiker. Het regenwater uit de wijk wordt opgevangen in deze wadi (een plek waar regenwater wordt opgevangen). Hier kan het water infiltreren in de bodem of het wordt langzaam afgevoerd naar het oppervlaktewater. Op deze manier wordt ook het grondwater aangevuld.

Bij ’t Spiker krijgt de wadi een lichte helling en geringe waterdiepte. Het blijft daarom ook een onderdeel van het speelveld voor kinderen.

Ontwerp van de wadi op 't Spiker

Aparte riolering voor het afkoppelen van regenwater

Door de klimaatverandering nemen zomerse buien in hevigheid toe. In een kortere tijd valt er méér regen. Naast de rioolbuis voor het vuile water, wordt er tijdens de vervanging een tweede rioolbuis aangelegd om het regenwater apart op te vangen. Deze tweede buis is ’lek’, zodat het regenwater in de bodem kan zakken. Dit vermindert de verdroging en verbetert de grondwaterstand.

Regenwater is schoon water. Het is zonde als dit water via de regenpijp in de riolering verdwijnt om daarna gezuiverd te worden.

Wat kunt u zelf doen het regenwater op te vangen?

U kunt zelf het regenwater opvangen door een regeton plaatsen. Zo kunt u het opgevangen water voor uw tuin gebruiken. U kunt ook uw regenpijp afkoppelen van de riolering. Het regenwater van het dak stroomt dan rechtstreeks de voor- of achtertuin in. Wij bieden op twee manieren financieel voordeel aan voor de inwoners in het woongebied waar de rioolwerkzaamheden in Warnsveld plaatsvinden.

1. Bijna gratis meedoen met afkoppelen aan de voorkant van je huis

Woont u in het woongebied waar de rioolwerkzaamheden plaats vinden? U kunt dan tegelijk met de werkzaamheden meedoen met het afkoppelen van het regenwater van het dak van uw woning. Met iedere geïnteresseerde eigenaar/bewoner wordt een afspraak gemaakt om de details over het afkoppelen te bespreken. Als u dan bereid bent de voorkant van uw woning te laten afkoppelen, gelijktijdig met de rioolwerkzaamheden van de gemeente, dan nemen wij bijna alle kosten voor onze rekening.

Aanmelden

De inventarisatie voor het afkoppelen van regenwater wordt namens de gemeente verzorgd door het adviesbureau Anacon Infra uit Borculo. De bewoners/eigenaren krijgen in juni 2020 een brief waarin wordt aangegeven wanneer de details voor het afkoppelen kunnen worden besproken. Tijdens deze afspraak wordt rekening gehouden met de coronaregels, zoals het houden van 1,5 meter afstand.

2. Subsidie voor afkoppelen van regenwater aan de achterkant van uw huis

Wilt u ook de achterzijde van uw huis afkoppelen, dan moet u dat zelf doen. Heeft u een dak met een oppervlak van minimaal 25 m²? Dan kunt u bij ons een subsidie aanvragen voor het afkoppelen van regenwater van de riolering. U ontvangt dan € 8 per m² dakoppervlak. Dat levert al gauw enkele honderden euro’s op. Meer informatie over deze subsidie vindt u op www.zutphen.nl/afkoppelsubsidie .

Planning

 • Juni 2020 start aanmelden ‘gratis’ meedoen met afkoppelen regenwater van eigen huis aan de voorzijde.  
 • September 2020 start rioleringswerkzaamheden
 • Half 2021 zijn de rioolwerkzaamheden afgerond

Vraag en antwoord

Wat merkt u van de werkzaamheden?

U kunt last krijgen van geluid van machines en trilapparaten.

Kan ik nog wel bij mijn woning komen?

De woningen blijven bereikbaar. Tijdens de werkzaamheden wordt de weg afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. De weg blijft wel bereikbaar voor voetgangers en fietsers.

Wat kunt u doen tijdens de werkzaamheden?

Het helpt ons als u deze dagen minder water gebruikt. Daar bedoelen we mee: liever niet het bad, de was - en vaatwasmachine gebruiken. U kunt nog wel gewoon naar het toilet en kort douchen.

Meer informatie of andere vragen?

Als u nog vragen heeft, kunt u contact opnemen met projectleider Gerrit Marks via telefoonnummer 14 0575 (zonder kengetal) of Leroy Hendriks (opzichter) via telefoonnummer 06-28037943. Of stuur een e-mail naar of info@zutphen.nl met als onderwerp ‘riolering Warnsveld’.