Direct spijkers met koppen tijdens tweede bijeenkomst

Tijdens de tweede buurtbijeenkomst van de straten Voorsterallee, Kerkpad, Sonnenbergstraat en Wijnhofstraat zijn 16 oktober spijkers met koppen geslagen. Samen gaan buurtbewoners aan de slag met Wijk van de Toekomst.

Na inleidingen over de stand van zaken en de verkenningen die de gemeente doet naar een warmtenet werd er dinsdag in het Rode Kruisgebouw gepraat over het besparen van energie. Van een tochtstrip tot een zuinige koelkast, isolatie, minder lang douchen of een hybride warmtepomp, energiecoach Peter Steerneman benoemde de vele mogelijkheden.

Kristiaan Tent, projectleider van  Wijk van de Toekomst, had eerder al uitgelegd dat de gemeente Zutphen in 2030 energieneutraal wil zijn. Daarvoor moet veel gebeuren en de gemakkelijkste eerste stap is als inwoners besparen op hun energie. In de buurt in het Voorsteralleekwartier werden direct twee groepjes gevormd om samen resultaten te halen.

Warmtecamera

Een aantal buurtbewoners wil samen de huizen laten onderzoeken met een warmtecamera om te zien waar kou naar binnen komt en warmte lekt. Een andere groep gaat onderzoeken wat de besparingsmogelijkheden van het HR++-glas zijn.

De samenwerking die door Wijk van de Toekomst ontstaat bleek dinsdag nog een ander effect te hebben. Het noaberschap in de buurt lift mee op de ontstane contacten. Betteke Visserman en Theo Gerritsen vertelden dat er een ruimte is gevonden waar de buurt elkaar, iedere eerste maandagavond van de maand, kan ontmoeten. Dat het tijdens die bijeenkomsten waarschijnlijk ook vaak over energiebesparing zal gaan, dat vinden ze prima. “Iedereen kan er naartoe komen. Je kunt er ook een vraag kwijt of een oplossing bieden, het gaat om de verbinding.”

2e bijeenkomst