Gesprek duurzaam wonen in Leesten

In Leesten zijn enkele bewoners met elkaar in gesprek gegaan over duurzaamheid in hun buurt.
Dat deden ze in het gebouw van F.C. Zutphen, samen met de buurtregisseur en een projectleider van de gemeente.

Met onder meer een animatie werd verteld hoe de gemeente werkt aan een duurzaam, aardgasvrij Zutphen. Net als de aanwezigen zelf; zij zijn daar al druk mee aan de slag.

Praten over de energietransitie is moeilijk, vindt een van hen. “Het is te groot, gaat over teveel. Wij spreken liever over: duurzaam leven.” Haar buurman: “Hoe kun je dat praktisch het beste doen, wat is bijvoorbeeld de beste manier om je huis te verwarmen? Welke kansen zijn er om samen iets te doen?” Ook de Zutphenaar die de eerste klant was van ZutphenEnergie vindt het lastig: “Zelfs als je je erin hebt verdiept en er iets vanaf weet, is het moeilijk,” zegt hij. “Als mijn moeder me vraagt wat ze moet doen als haar cv-ketel aan vervanging toe is, weet ik het ook niet direct.”

buurtgesprek duurzaam wonen in LeestenSamenhang is nodig

Tips zijn er ook. Zoals bijvoorbeeld de aanpak van ‘diletatievoegen’. Deze voegen worden bij de bouw van huizen aangebracht zodat muren de ruimte hebben om uit te zetten en te krimpen. Maar na verloop van jaren kun je die wel dicht kitten, vertelt een aanwezige. “Er komt heel veel tocht door naar binnen.” Een andere bewoner ergert zich aan de vele bezorgdiensten die in busjes door  de straat rijden. “Soms zijn het er wel vijf per dag.” Hij stelt voor dat de bezorgers pakketten voor de buurt op één centraal punt afleveren.

Een van de bewoners, een energiecoach, vertelt: “In 2017 nam ineens iedereen in de straat zonnepanelen. Hoe dat kan, weet ik niet. Het gebeurde niet collectief, iedereen deed het voor zich. En dat is wel jammer.”
“Je hebt samenhang in de buurt nodig om dingen samen te gaan doen,” zegt een ander. Het blijkt dat die samenhang er in sommige straten weinig is. Bijvoorbeeld omdat het verloop onder huurders hoog is. Sportverenigingen of scholen zijn misschien een aanknopingspunt om elkaar te leren kennen, bedenken ze. Het lijkt hen ook wel een idee om gewoon eens iets te organiseren op straat.

Bewoners en gemeente spreken af om over een paar maanden weer eens bij elkaar te komen en meer buurtbewoners uit te nodigen. Misschien ontstaat zo een nieuwe buurt die meedoet aan ‘Zutphen van de Toekomst’.