Leerlingen denken mee over duurzame toekomst Zutphen

Op donderdag 14 november presenteerden leerlingen van Montessori kindcentrum de Plotter hun ideeën over duurzaamheid aan wethouder Harry Matser en John Verheijden van ZutphenEnergie.

Biogas maken en citroenen als batterij

Een aantal bovenbouwleerlingen van de Plotter zijn de afgelopen maanden aan de slag gegaan met het thema ‘Duurzaamheid’. De vraag ‘Hoe kunnen we duurzaam energie opwekken?’ staat daarbij centraal. Tijdens de bijeenkomst lieten de leerlingen twee proefjes zien. Zo maakten ze zelf een citroenbatterij en ze maakten biogas met behulp van een ballon, water en baking soda. Kinderen zijn goed in het bedenken van ideeën en de gemeente of universiteiten kunnen dit dan verder uitwerken, zo stellen de leerlingen.

Ideeën uitwerken en presenteren

De leerlingen hadden ook een aantal vragen voorbereid, zoals: “Waar is er ruimte om met planten energie op te wekken?” of “Kunnen wij iets in de straat maken om energie op te wekken?” De leerlingen hebben antwoorden gekregen op hun vragen en nieuwe ideeën opgedaan. Deze ideeën gaan zij verder uitwerken en onderzoeken. Uiteindelijk maken de leerlingen een selectie. De beste ideeën presenteren de leerlingen op een later moment aan de gemeente, de buurt en ZutphenEnergie.

Zutphen van de Toekomst

Aanleiding van de bijeenkomst is het project ‘Zutphen van de Toekomst’ waarin gemeente Zutphen samen met inwoners en organisaties werkt aan een energieneutraal Zutphen in 2030. De gemeente wil daar, samen met Educatiepunt Zutphen, ook kinderen bij betrekken. Zij kijken met een frisse blik naar de situatie en de mogelijkheden die er nu zijn. Want zoals de leerlingen zelf zeggen: "Kinderen zijn veel creatiever dan volwassenen, jullie hebben ons gewoon nodig!”

Leerlingen presenteren idee├źn duurzame energie