Duurzaam wonen met je buren

De buurtteams van Energie(k) Voorsterallee houden deze weken bijeenkomsten over energie besparen.
Wat kun je zelf doen om je huis te verduurzamen, eventueel met buren?

Warmtescans

warmtescan Voorsteralleekwartier

In de verschillende straten in Voorsteralleekwartier Noord zijn met een camera warmtescans gemaakt van huizen.
Dat betekent, dat de bewoners die meededen een dag lang 20 graden stookten in hun huis, alle ramen dicht lieten en binnenshuis alle deuren open.  
Van buiten werd vervolgens een opname gemaakt. Daarmee kun je zien, of een huis goed of minder goed geïsoleerd is. Adviseurs van WOAB en Hoom gaven een toelichting op de foto’s tijdens enkele buurtbijeenkomsten.
Rode vlekken duiden in principe op een ‘warmtelek’, maar daarmee ben je er nog niet.
Want wat is de oorzaak? Soms is aan een rode plek onderaan de gevel te zien dat warmte weglekt door de fundering.
Maar ook vloerverwarming kan een oorzaak zijn. Daarom is een analyse van de warmtescan nodig.
Vervolgens kun je bepalen, wat je eraan wilt doen en wat dat zou schelen in kosten.

Duurzaam wonen: duur?

Isoleren hoeft helemaal niet duur te zijn. Radiatorfolie voorkomt dat de warmte van de radiatoren direct door de muren naar buiten gaat.
Tochtstrips kunnen ook veel verschil maken. Een simpele oplossing om warmtelekken van onder je dakpannen te voorkomen, is een laagje glaswol en eventueel nog wat pur.
ook met ander gedrag kun je de stookkosten direct omlaag brengen. Denk na over welke duurdere maatregelen op lange termijn (zonnepanelen, nieuw dubbel glas, vloer-/spouwmuurisolatie) zinvol zijn.
En of je dat niet beter samen met je buren kunt inkopen.
Enkele buurtbewoners vroegen, of er een energiecoach bij hen langs kon komen. Dat kan, kijk op www.zutphenenergie.nl

Samen zonnepanelen aanschaffen

Buurtbewoner Thijs gaat voor zijn buren in de Van Suchtelenstraat, Van Essenstraat en Stuurmanstraat op onderzoek naar de beste opties voor gezamenlijke inkoop van zonnepanelen. Bewoners van enkele andere straten gaan een enquête houden onder hun buren, om te kijken aan welke verduurzaming van de huizen behoefte is.

Het uiteindelijke doel is ook: klaar zijn om over te stappen van aardgas op duurzame energie. En dat begint met isoleren en besparen, in de eigen buurt. Over die aardgasvrije toekomst waren ook kritische vragen. Wie gaat dat betalen, wanneer moeten we van het aardgas af? Deze antwoorden vindt u bij de veel gestelde vragen
Woont u in Voorsteralleekwartier Noord en wilt u meer weten over verduurzamen samen met uw buren? Mail dan naar buurtteams Energie: energiekebuurt@gmail.com.