Want wij zijn de toekomst

Onder dat motto presenteerden leerlingen van het Isendoorn College een zelf gemaakt filmpje over een duurzame toekomst in Zutphen.

Aanleiding is het project ‘Zutphen van de Toekomst’ waarin gemeente Zutphen samen met inwoners en organisaties werkt aan een energieneutraal Zutphen in 2030.
Nick, Bregje, Norah en Ise hebben het filmpje gemaakt. Onderwerp: wat kunnen jongeren zelf doen om zich op een aardgasvrije toekomst voor te bereiden? In 1 minuut zetten zij hun leeftijdsgenoten aan het denken en geven ze een paar duurzaamheidstips.
Regisseur Nick, met een grijns: “Ik werd benaderd vanuit de school: we hebben nú toch een project… Jongeren ervan bewust maken dat we van het aardgas afgaan.” Hij was meteen enthousiast maar merkte ook, dat er veel bij een filmpje komt kijken: een planning maken, een storyboard, spullen regelen, de montage.

Filmpje Want wij zijn de toekomst
Klik op de afbeelding om direct naar het filmpje te gaan

Bewustwording

“Bewustwording is belangrijk,” benadrukten Norah en Bregje tijdens hun presentatie, “ook voor jongeren. We zijn op zoek gegaan naar wat wij kunnen betekenen in dit proces.” Tijdens de première op het Isendoorn College kreeg het filmpje positieve bijval uit een aula vol medeleerlingen. “Het zal niet altijd zijn meegevallen,” beseft wethouder Harry Matser. “Ik ben er trots op dat Zutphense leerlingen op deze manier aan de slag zijn met duurzaamheid.”

Aan de film is een eigen webpagina gekoppeld met besparingstips voor jongeren: www.wantwijzijndetoekomst.nl. Hier is ook het filmpje te vinden.
De makers verspreiden de film nu via verschillende (social media) kanalen.

Energiescan

Alle leerlingen die bij het project betrokken waren, trokken daarnaast ook de wijken in. Indi en Annemijn gingen bijvoorbeeld aan de slag bij ZutphenEnergie. Ze hielpen met het uitvoeren van een warmtescan bij een aantal huizen in Voorsteralleekwartier-Noord. Zo leerden zij meer over energiebewust leven en wat inwoners zelf kunnen doen om energie te besparen.
Alle leerlingen die de afgelopen maanden met het onderwerp ‘duurzaamheid’ aan de slag gingen, leerden ook meteen wat het is om projectmatig te werken. In de toekomst volgen meer van dit soort projecten van het Isendoorn College. Waarom de leerlingen meededen en wat zij ervan vinden, is binnenkort te zien op www.zutphenvandetoekomst.nl. Daar is ook alle andere informatie over een duurzaam Zutphen is te vinden.

Meer informatie over het