Zutphen en Duurzame Huizen Route

Zutphen deed dit jaar voor het eerst mee aan de nationale Duurzame Huizen Route. Veertien Zutphense huiseigenaren zijn te vinden op de site. Ook het gemeentehuis was geopend.

Het hele jaar door zijn de huiseigenaren die op de site staan te bevragen op de aanpassingen die zij hebben gedaan om duurzamer te wonen. De afgelopen twee zaterdagen (2 en 9 november) waren de meeste huizen ook te bezoeken.
Ook het stadhuis van de gemeente Zutphen is afgelopen jaar flink verduurzaamd en deed mee. Er zijn onder andere een WKO (warmte koude opslag), warmtepomp, chillers (koelsysteem met water) en een luchtbehandelingskast geplaatst. Hiermee wil Zutphen het aardgasverbruik met 70 procent terugdringen.

De deelnemers aan de rondleiding, inclusief wethouder Harry Matser, zijn zelf ook druk met het verduurzamen van hun woning. Dat is een opgave als je een woning hebt van meer dan honderd jaar oud.
Vloerisolatie, dubbel glas. Maar ook met eenvoudige maatregelen als tochtstrips is al wat te bereiken.

bronput wko gemeentehuisGemeentehuis heeft WKO sinds vorig jaar

Willie Jebbink, vastgoedbeheerder, vertelt dat de verduurzaming van het gemeentehuis tweeënhalf jaar geleden startte. De installaties waren toen zo'n achttien jaar oud en aan vervanging toe. Grote uitdaging: het gemeentehuis bestaat uit een ouder, minder goed geïsoleerd deel, en een nieuwer deel. Hiervoor moest één sluitende oplossing gevonden worden, voor 8.000 vierkante meter vloeroppervlak. De gemeente stapte over op een laag temperatuurverwarming en converters die zowel kunnen koelen als verwarmen. Een goede klimaatinstallatie was daarbij van belang. Jebbink leidt de bezoekers naar de technische installaties en naar de 50 meter diepe bronputten van de gemeentelijke warmte koude opslag. De WKO kost bijna geen energie, vertelt hij trots, en de verwachting is dat de gemeente hiermee van 110.000 kuub naar een gebruik van 30.000 kuub aardgas gaat. Uiteindelijk wil de gemeente uiteraard ook zelf helemaal van de fossiele branstoffen af.

Een huis dat energie produceertdeelnemer Duurzame Huizen Route

Aan de Laan van Neder Helbergen doen twee huizen mee aan de Duurzame Huizen Route. Beide huizen zijn nieuw en gebouwd op duurzaamheid. Van warmtepomp ('met de deur dicht hoor je 'm echt niet') tot slimme tuinkamers, regenwater voor de was en het toilet, en aandacht voor duurzaamheid in alle details. "Het gaf ons heel veel energie, dit proces," vertelt de eigenaresse.
In het andere huis in de zelfde straat is hergebruik van materialen belangrijk. Zoals damwanden in de gevel. "Wij wilden een huis dat voldoende energie produceert om je auto ermee op te laden," vetellen de eigenaren. De woningen krijgen die tweede dag van de Duurzame Huizen Route elk zo'n twintig bezoekers. De eigenaren leiden hen rond en geven uitleg.
Maar ook een wat ouder huis aan de Braamkamp heeft, met hulp van het WOAB Woningabonnement, het energieverbruik naar beneden gekregen. "Het is nu al aangenaam in de kamer als je 's morgens net beneden komt," vertelt de eigenaresse. Ook een vochtprobleem in het huis is door de isolatiemaatregelen flink teruggedrongen. Wel was de doorlooptijd wat lang.
Alle Zutphense woningen die meedoen staan beschreven op www.duurzamehuizenroute.nl/zutphen.