Duurzame verhalen uit Zutphen

Veel Zutphenaren werken aan een duurzame toekomst. Lees de verhalen van deze pioniers.

 • Fijner wonen met WOAB

  WOAB klein formaat Buren aan de Braamkamp brachten Roberto van Rossum en Sandra Janssen op het idee om aan de slag te gaan met het WOAB Woningabonnement. WOAB maakt woningen duurzaam en energiezuiniger.

 • Van diesel naar nul-op-de-meter

  duurzame hoekwoning 300 bij 100 Ook het huis van de Zutphense familie Van de Logt is te vinden op de site van Duurzame Huizen Route.
  De keuze voor een duurzaam huis was niet een heel bewuste voor Frans van de Logt.

 • Familie Strating

  Familie Strating woning Helbergen Nog éen keer een ander huis… en dan duurzaam!
  Dat was de droom van de familie Strating, een van de Zutphense deelnemers aan de Duurzame Huizen Route. Onder het centrum en vlakbij de IJssel realiseerden zij een duurzaam, vrijstaand levensloopbestendig huis.

 • Gidie Ritzerveld

  Zvdt Verhaal Gidie - 300x100 Gidie is actief voor duurzaamheid en werkgelegenheid. En vooral voor de combinatie van die twee. Hij doet dat voor de Werkmakers (waarvan hij mede initiatiefnemer is) en als procesbegeleider/ondersteuner bij De Groene Marke.

 • Joost Dolhain

  Joost Dolhain_knop Joost Dolhain, van Architektuurstudio Joost Dolhain Design, werkte aan 85 duurzame, aardgasvrije woningen in Warnsveld. Daarnaast is hij bezig met ‘energiepacht’.

 • Wim Kersten

  Wim Kersten_knop2 Wim Kersten is initiatiefnemer van Vlindertuin de Kas op de Kaardebol. “Onze droom voor de Vlindertuin is om in de nabije toekomst onze vlinders te kunnen laten zien in een energieneutrale en CO2-emissievrije kas.”

 • Vivian Siebering

  Vivian Siebering_knop “De Walburgers is een initiatief van 5 inwoners van Zutphen en Warnsveld. Wij zijn hiermee begonnen omdat de duurzame ontwikkeling van onze omgeving ons niet snel genoeg gaat."

 • Yvonne en Peter Kraft

  Peter en Yvonne Kraft_knop Yvonne en Peter Kraft zijn lid van Buurtwerkgroep Energie Voorsterallee. “We kregen een brief van de gemeente waarin stond dat onze buurten mee zouden doen aan Wijk van de Toekomst."

 • Peter Steerneman

  foto Peter Steerneman_knop Peter Steerneman van ZutphenEnergie vertelt over zijn drijfveren. “Ik vond het een grote kick om te merken dat die stinkende diesel waar mijn auto op reed helemaal niet nodig was..."

 • Silvia Heyl

  Stichting BOG_knop Silvia Heyl is directeur van Stichting BOG. De stichting beheert panden van enkele stichtingen in Zutphen. Silvia vertelt hoe Stichting BOG naar alternatieven zoek voor fossiele brandstoffen.

 • Peter Brokke

  Peter Brokke_300_100 “De energietransitie is echt groot. Het komt op ons af. Het staat bij wijze van spreken al bij uw voordeur,” vertelt Peter Brokke. Hij werkt voor Waterschap Rijn en IJssel aan die energietransitie.

 • Twan Struik

  Twan_300_100 “Ik wil niet mede verantwoordelijk zijn voor de situatie van mensen in Groningen, waar aardgas gewonnen wordt. Dus hebben wij ervoor gekozen om alles te ondernemen om aardgasvrij te wonen,” vertelt Twan.

 • Richard Ruseler

  Richard Ruseler_300_106 En weer zijn er nieuwe energiecoaches in aantocht. Vijf nieuwe mensen willen mede inwoners van Zutphen en Warnsveld helpen met energiebesparing in huis. Een van hen is Richard Ruseler. “De tijd is rijp voor verduurzaming..."

 • Annet ter Weele

  Annet ter Weele_300_106 “Mensen beseffen nog niet dat het gas echt ophoudt,” zegt energiecoach van ZutphenEnergie Annet ter Weele. Ze gaat met plezier bij mensen langs om hen te helpen met energiebesparing.

 • Met woningabonnement je huis financieel neutraal gerenoveerd

  woab 100 x 300 Het woningabonnement is een product waarmee mensen de renovatie van hun huis financieren uit hun energielasten. Het bedrijf WOAB Woningabonnement uit Deventer regelt alles.

 • ZupthenEnergie zoekt meer klanten

  ze klein ZutphenEnergie helpt mensen energie te besparen, zorgt voor duurzame opwekking van stroom en levert betaalbaar groene stroom aan huishoudens. Met de ‘ZE geeft energie’ campagne voor de zomer kwamen er al een kleine honderd nieuwe klanten bij.

 • Energiegesprekken met een paar buren tegelijk

  groepsgesprek klein John Wolthuis bood als energiecoach bij ZutphenEnergie een groepsgesprek aan met meer buren tegelijk. Dit beviel hem en de buren die deelnamen zo goed, dat hij het vaker aan gaat bieden.

 • Adam Moolenburgh heeft een wamtepomp: is dat ook iets voor u?

  adam klein Als iemand overweegt een warmtepomp aan te schaffen dan is isoleren het eerste advies dat Adam Moolenburgh geeft. “Een huis moet optimaal geïsoleerd zijn om een warmtepomp rendabel te laten werken.” De energiecoach van Zutphen Energie weet waar hij het over heeft. Toen hij enkele jaren geleden zijn huis in Warnsveld bouwde liet hij ook een warmtepomp installeren.

 • Ook monumenten kun je verduurzamen vindt Hans Cornelissen

  monument klein Energiecoach Hans Cornelissen van ZutphenEnergie woont in een Rijksmonument aan de Lange Hofstraat. De kelders stammen uit de 13 e eeuw, de woning is begin 1600 opnieuw opgebouwd. Vanwege de monumentale status mogen er geen dubbel glas of zonnepanelen worden toegepast. “Maar ook zonder dat kun je heel veel doen”, zegt Hans.