Annet ter Weele

“Mensen beseffen nog niet dat het gas echt ophoudt,” zegt energiecoach van ZutphenEnergie Annet ter Weele. Ze gaat met plezier bij mensen langs om hen te helpen met energiebesparing.

Annet ter WeeleNet klaar met haar opleiding, bestaande uit 2 cursusdagen en een aantal meeloopsessies met een ervaren collega. Bij buurvrouw Marion Meijerink in Warnsveld deed ze haar 1e solo-sessie. “We hebben al lampen vervangen en de radiatorfolie staat in de planning”, zegt een enthousiaste Marion.

Annet heeft de CO2 in de lucht gemeten en die bleek goed.  Het huis zou nog iets meer geïsoleerd mogen worden. Daar wil Marion niet meteen aan beginnen, omdat ze bang is dat de muur te vochtig zal blijven. Ze begint liever met het aanpassen van gedrag. “Deuren dicht, gordijnen dicht, de cv een uurtje eerder uit, korter douchen. Dat kun je allemaal zo doen en het kost niks. Ook radiatorfolie aanbrengen is heel goedkoop.” Daarna wil ze overwegen over te stappen naar inductie voor het koken, en vervolgens samen met Annet zonnepanelen aanschaffen. “Als er een geldboompje in de tuin stond, had ik dat al lang gedaan.”

Annet ziet ook het nut van eigen zonnepanelen, maar wil eerst besparen. “Ik adviseer mensen eerst hun gebruik omlaag te brengen en daar dan panelen op aan te schaffen. Het is ook jammer als je 10 panelen hebt gekocht, terwijl je er maar 9 nodig had.”

Dat het einde van het gas nadert, beseft Annet heel goed. Haar klanten niet altijd. “Pas kwam ik nog bij mensen die vorig jaar een nieuwe keuken met gasstel hadden aangeschaft. Dat is natuurlijk jammer.” Marion denkt ook dat het een keer op zal houden en is blij dat ze een huur cv-ketel heeft. “Ik hoop dat de verhuurder op tijd met alternatieven komt”, zegt ze.

Meer informatie over energiecoaches: www.zutphenenergie.nl.