Energiegesprekken met een paar buren tegelijk

John Wolthuis bood als energiecoach bij ZutphenEnergie een groepsgesprek aan met meer buren tegelijk. Dit beviel hem en de buren die deelnamen zo goed, dat hij het vaker aan gaat bieden.

Gastvrouw Elke Teunisse: “Het is leuk ervaringen van elkaar te horen. De avond was echt verhelderend voor ons en to the point, daar houd ik van. Ik kan het iedereen aanraden.”

Meer huizen tegelijk

John: “Ik ben energiecoach voor ZutphenEnergie, maar daarnaast fulltime aan het werk in de ICT. Dus ik heb niet veel tijd. Vaak ben ik al een uur bezig met uitleggen wat ZutphenEnergie en energietransitie is en wat we als energiecoaches doen. Ik dacht: dat kan ik net zo goed een aantal mensen tegelijk vertellen. Daarbij zijn in een straat huizen vaak van hetzelfde bouwjaar en zijn de vraagstukken vergelijkbaar. Dus ben ik met het concept groepsgesprek gestart.”

John heeft twee groepsgesprekken in Warnsveld gedaan: bij Het Ham en bij Het Menkveld. Een derde is op komst bij het Sint Anthoniehof. “Ik wil drie tot maximaal zes mensen tegelijk aan tafel hebben. Als twee mensen op een bepaalde avond kunnen en een plekje hebben, dan prikken we de datum en nodigen we meer buren uit. Dan komt er altijd nog wel iemand bij.”

Briefjes in de bus

Om aan de twee mensen te komen, worden briefjes in de bus gedaan met de uitnodiging. Een bezoek is geheel gratis en duurt maar anderhalf uur, dus is er vaak wel iemand die wil. Mensen die wel willen maar niet kunnen op de geprikte datum, worden op een wachtlijst gezet, om nog eens een andere avond mee af te spreken.  

Van energietransitie tot mobiliteit

John: “Voordat de avond start, inventariseren we de gewenste gespreksonderwerpen. Ook heb ik een vaste lijst met onderwerpen als energietransitie, isolatie, warmtebronnen, LED verlichting, stroom opwekken en gebruiken en mobiliteit. Zo komt ieders vraag aan bod.”

“Opvallend is dat dames meer vragen hebben over gedrag en praktische zaken, en mannen meer over technieken. Dat vult elkaar goed aan. Als vervolg kan een energiecoach de situatie thuis in detail opnemen. Voor grotere maatregelen kan er ook een energieadviseur bij worden gehaald.”

Ook een burengesprek?

Wil je ook dat John of een collega-energiecoach langs komt bij jou in de straat? Neem dan contact op met ZutphenEnergie via contact@zutphenenergie.nl. Je kunt voor een groepsgesprek een datum afspreken als je ten minste één buur enthousiast hebt gemaakt. Daarna worden de uitnodigingen gemaakt met de samen geplande datum. Voor een individueel bezoek van een energiecoach kun je ook bij ZutphenEnergie terecht.

groep