Fijner wonen met WOAB

Buren aan de Braamkamp brachten Roberto van Rossum en Sandra Janssen op het idee om aan de slag te gaan met het WOAB Woningabonnement. WOAB maakt woningen duurzaam en energiezuiniger.

De huiseigenaar krijgt een energiebesparingsadvies op maat, WOAB verzorgt de uitvoering. Het gezin heeft gekozen voor zonnepanelen, spouwmuurisolatie, afzuiging in de badkamer, dubbel glas en reparatie van enkele kozijnen. Het huis is nu ook te vinden op de website van de Duurzame Huizen Route en kreeg daarom bezoek van wethouder Harry Matser.

Uitzoekwerk en regelen

“We zagen door de bomen het bos niet meer,” vertelt Sandra, “Wat moet je wel en niet doen aan je huis?” De adviseur van het WOAB heeft een totaaladvies uitgebracht. “Zij doen het uitzoekwerk en regelen alles.” Ook de investering gaat via het WOAB. Die wordt in kleine maandelijkse termijnen terugbetaald via de energierekening, zonder dat de maandlasten stijgen.
“Het verduurzamen van huizen is belangrijk,” zegt Harry Matser, “Zo brengen we het energieverbruik omlaag en kunnen we op termijn makkelijker van fossiele brandstoffen af.”
WOAB-adviseur Ben Dull: “Ten opzichte van huizen in de buurt is dit huis nu 2 à 3 labelstappen omhoog gegaan.”
Het paar heeft zelf kieren gedicht en de zolder geïsoleerd met isolatie afgewerkt met gipsplaten. “Vloerisolatie hebben we niet laten doen, dat werd te kostbaar. Het werk heeft wel anderhalf jaar geduurd,” vertelt Sandra.

 

Wethouder Matser op bezoek bij familie Janssen Van Rossum over WOABGezondheid en comfort

Het klimaat in het jaren ’70 huis is verbeterd. Het vochtprobleem is minder en de temperatuur is aangenaam als het gezin ’s morgens de huiskamer in komt, terwijl de thermostaat dan nog niet aan staat. 
Ben Dull: “Veertig procent van de kinderen groeit op in een ongezonde woning.”
Het vochtprobleem is nog niet helemaal verholpen, vertelt Roberto van Rossum. “We moeten eigenlijk nog centrale ventilatie hebben, maar vorig jaar was het hier echt vochtig, hadden we een nat huis.”
“Is er ook een stroomanalyse gedaan?” informeert Harry Matser.
Sandra Janssen bevestigt dat de energierekening fors is gedaald, ook omdat de huishoudelijke apparaten van het gezin energiezuinig zijn en in de daluren worden gebruikt. “Maar we hebben drie kinderen die de tv aanzetten en telefoons hebben,” relativeert ze. 
“Zonder het WOAB hadden we niet zoveel laten doen. Voor een klein bedrag per maand hebben we nu een comfortabeler en energiezuiniger huis.”
Meer weten? Kijk op www.woab.nl