Joost Dolhain

Joost Dolhain, van Architektuurstudio Joost Dolhain Design, werkte aan 85 duurzame, aardgasvrije woningen in Warnsveld. Daarnaast is hij bezig met ‘energiepacht’.

Woningen met zonnepanelen“Duurzaam en toekomstbestendig bouwen met respect voor de omgeving, daar houd ik me mee bezig. Het betekent nadenken over het combineren van techniek en kennis binnen het beschikbare budget,” vertelt Joost Dolhain.

Hij is de architect van de renovatie van 82 woningen in Warnsveld. Tweeënveertig woningen daar hebben een warmtepomp gekregen en wekken nu via de zonnepanelen hun eigen energie op. De overige veertig hebben op verzoek van de huurders nog hun oude ketel, maar gaan bij nieuwe huurders  van het aardgas af.

Daarnaast werkt Dolhain aan een systeem om dit ook voor de particuliere bouw financieel mogelijk te maken. “Op dit moment betalen we voor gas en elektra. Als we zelf energie opwekken, houden we geld over waarmee je je eigen woning aardgasvrij kunt maken. Je hebt dan geld voor isolatie en de aanschaf van apparatuur zoals warmtepomp en zonnepanelen. Eigenlijk ga je een lening aan, gefinancierd door de winst die je maakt op je energierekening. Daarom heet het ‘energiepacht’, omdat deze lening overgedragen wordt aan de volgende bewoner, bij de verkoop van de woning,” aldus Dolhain.