Met woningabonnement je huis financieel neutraal gerenoveerd

Het woningabonnement is een product waarmee mensen de renovatie van hun huis financieren uit hun energielasten. Het bedrijf WOAB Woningabonnement uit Deventer regelt alles en geeft garanties, de uitgespaarde energiekosten vergoeden de investeringen en de diensten van WOAB. In 15 tot 20 jaar is de investering terugverdiend.

In Zutphen zijn nu ongeveer twintig huizen aangepakt. Van grondige renovatie tot alleen het plaatsen van zonnepanelen: alles komt voorbij.  Eric uit het Waterkwartier is een van de tevreden klanten. “WOAB heeft alles doorgemeten. Isolatie kon helaas niet uit, maar dubbel glas wel, en ik heb dertig zonnepanelen omdat ik elektrisch ben gaan rijden.”

Rijden op zonnestroom

“Ik rijd in het voorjaar en de zomer op eigen zonnestroom. Dat is fantastisch. Zonder het elektrisch rijden had het niet uit gekund, dan lever je per saldo teveel terug. Maar nu gebruik je de energie voor het rijden van de auto. De investering verdien ik dik dubbel terug.

 Volgens Carmen Hunger van WOAB kiezen veel mensen voor WOAB vanwege het ontzorgd worden. “We zijn er natuurlijk voor mensen die zelf niet het geld op de bank hebben staan, maar ook mensen die het wel hebben, willen graag garanties zonder gedoe. Bij ons betaal je drie procent rente, dus iets meer dan een duurzaamheidslening, maar je kunt versneld aflossen. En wij regelen echt alles, van het maken van berekeningen en een plan tot de uitvoering en het onderhoud, plus garanties voor 15 tot 20 jaar.”

Lokale werkgelegenheid

Eric koos ook voor het WOAB vanwege de inzet van lokale aannemers. “Het was in de crisistijd dat we het besluit namen, en toen zaten veel aannemers werkeloos thuis. Ik vond het een mooie zet om hen aan het werk te helpen, zonder dat het mij extra geld kost.”

 

Eric rijdt circa 120 kilometer op een volgeladen accu. Het verbruik is dan 25 kWh. In de zonnige maanden wekken de zonnepanelen bijna 50 kWh op. “Gooi ik dus 2 keer de ‘tank’ mee vol: 250 km enkel op de zon!”

De energiebedrijven salderen nu nog hetgeen je terug levert aan het net. Als het salderen straks ophoudt zal Eric andere tactieken inzetten om de energie op te slaan. “Een flinke accu in de schuur”.

woab

Ingewikkeld

Het WOAB heeft als pionier veel moeten uitzoeken. Bijvoorbeeld: hoe om te gaan met veranderingen in gebruik voor meer of minder huisgenoten? En wat te doen bij verkoop? Wat als de winst toch tegenzit? Carmen: “Bij kleine veranderingen gebeurt er niets, maar als bijvoorbeeld een student weer thuis komt wonen passen we het maandbedrag aan. Bij verkoop lossen de meeste mensen in een keer af, dat kan ook omdat hun huis meer waard is. Maar ze kunnen hun schuld eventueel ook later aflossen. Wat niet kan is de nieuwe eigenaar de schuld over laten nemen. Al winst tegenzit is dat ons probleem, als het meezit ons geluk. Dit soort vragen en antwoorden zijn terug te vinden op www.woab.nl onder faq’s.