Familie Strating

Nog éen keer een ander huis… en dan duurzaam!
Dat was de droom van de familie Strating, een van de Zutphense deelnemers aan de Duurzame Huizen Route. Onder het centrum en vlakbij de IJssel realiseerden zij een duurzaam, vrijstaand levensloopbestendig huis.

We wilden nog eenmaal in ons leven een stap maken...
“We hebben 30 jaar naar volle tevredenheid gewoond in Huissen en waren toe aan iets nieuws. Maar die stap wilden we alleen maken als aan een aantal voorwaarden kon worden voldaan: grote vrijheid om onze woonwensen te kunnen en mogen realiseren, in een prettige, karaktervolle woonomgeving. In de buurt van voorzieningen, bij het water en niet al te ver van onze oude stek vandaan. Dat kon allemaal gerealiseerd worden in het plan Helbergen.”

Duurzaamheid was ook een belangrijke voorwaarde. Het houten (binnen)huis is heel goed geïsoleerd en zeer luchtdicht. Dus moest de familie wel goed rekening houden met de zon; het kan snel te warm worden. Er is passieve zonwering gemaakt door dakoverstekken rondom, met volledige zontoetreding in de winter.

Babyboomers met besef van duurzaamheid
“Wij behoren tot de babyboom generatie waaraan de naoorlogse opbouw van ons land wordt toegeschreven. Een generatie die helaas ook onvoldoende besef had van haar impact op het milieu. We vonden het daarom logisch dat wij -nu we het kunnen- ons toenemend milieubewustzijn omzetten in een mooi voorbeeld van duurzaamheid. Ik wil zeker vermelden dat onze zoon, als architect van onze woning, een grote inspiratiebron was op het gebied van duurzaamheid onder meer met beproefde bouwprincipes. Zoals de houtbescherming door grote dakoverstekken, een onverwarmde en ongeïsoleerde tuinkamer en door dragende buitenmuren ter vermijding van koudebruggen."
 

Het duurzame huis van de familie Strating De woning wordt verwarmd en gekoeld door een bodemwarmtepomp met vloerverwarming en zonneboiler.
Wassen en wc doorspoelen gaat met regenwater. Warm water van de boiler wordt gebruikt voor vaatwasser en wasmachine.

De grootste uitdaging was om de veelheid van duurzaamheidsopties te overzien..
"...en met hulp van de juiste deskundigheid keuzes daarin te maken, passend bij ons budget. We hebben daarom een 'bouwteam' geformeerd met een aannemer die we hebben geselecteerd. Dat deden we op  zijn bijdrage aan de  praktische uitwerking van het conceptontwerp. Ook belangrijk was de 'klik' met ons op het gebied van samenwerking in het bouwproces. Daarbij kon ik terugvallen op mijn ervaring met aanbesteding van verduurzaming van gemeentelijk vastgoed in Eindhoven.”

Hebt u vragen over dit huis, of wilt u meer weten over duurzaam wonen?
U kunt uw huis aanmelden of duurzame huizen in Zutphen bezoeken via www.duurzamehuizenroute.nl/zutphen