Ook monumenten kun je verduurzamen vindt Hans Cornelissen

Energiecoach Hans Cornelissen van ZutphenEnergie woont in een Rijksmonument aan de Lange Hofstraat. De kelders stammen uit de 13 e eeuw, de woning is begin 1600 opnieuw opgebouwd. Vanwege de monumentale status mogen er geen dubbel glas of zonnepanelen worden toegepast. “Maar ook zonder dat kun je heel veel doen”, zegt Hans.

Hij en zijn vrouw Marian hebben dit jaar maar 1500 kuub gas verbruikt, als het zo doorgaat, terwijl dat in 2017 nog 2600 kuub was.

Een energielabel is lastig voor monumenten, omdat daar meestal geen gecertificeerde bouwmaterialen in verwerkt kunnen worden, zoals HR++ glas. “Ik denk dat we anders label G zouden hebben, het laagste dus.” Dat neemt niet weg dat de stookkosten dus behoorlijk gedaald zijn.  “Vooral door veel kleine isolatiemaatregelen, en een goede ventilatie in huis.”monument

Wat hebben ze gedaan? “We zijn begonnen met het dichten van kieren en gaten. Ook hebben we een tochtgordijn in de hal gehangen. Vervolgens hebben we mechanische ventilatie toegepast. Die zuigt lucht van buiten via de kelder en een gat in de muur van de slaapkamer en voert lucht af via het trapgat en de badkamer. Door de lichte overdruk voorkom je dat er vocht uit de kelders de woonvertrekken binnenkomt. “Daardoor voelen we geen tocht en hebben we minder warmteverlies, omdat het verwarmen van vochtige lucht meer energie kost.”

Achterzetramen

Ook kozen Hans en Marian voor achterzetramen. “Dat in plaats van dubbel glas, wat meestal niet mag bij monumenten. Voorzetramen ook niet, want de buitenkant mag niet veranderen. Maar aan de binnenzijde voorzetramen wel, en het scheelt een hoop.”

Vloerisolatie is met de gewelvenkelder heel lastig. “Wat wel kan is op den duur een keer isolatie op de vloer in plaats van eronder.” Dakisolatie is ook lastig met het balkenplafond. “Maar als de pannen een keer vervangen moeten worden, leggen we wel isolatie aan de buitenkant.” De muren zijn ruim een halve meter dik, en hebben daardoor al een behoorlijk isolerende functie. “We zorgen dat de nachttemperatuur niet teveel daalt, want het kost veel energie de muren weer warm te stoken.”

Ondanks de “verboden” is er met de gemeentelijke monumentenzorg een goede relatie. “We gaan binnenkort een keer door de stad lopen om te zien wat de gemeente zelf aan monumenten heeft veranderd. Soms moeten er lantarens aan worden bevestigd of bliksemafleiders. Hetzelfde soort zaken als waar particulieren wel eens tegenaan lopen.”

De Monumentenwacht die meehelpt bij het in stand houden van monumenten komt tweejaarlijks inspecteren. “Daar hebben we vrijwillig een abonnement. Ze helpen mee het monument in goede conditie te houden en met goten leeg maken en voeren kleine reparaties direct uit. Ook geven ze zeer praktische meer-jaren-onderhoudadviezen.”

Zelf geeft Hans ook graag advies. Diverse buren in de straat zijn al bij de familie Cornelissen thuis geweest. “Dan zien ze dingen en dan gebeurt er iets.” Ook zijn al veel buren net als de energiecoach zelf deelnemer aan Zonnepark Zuid, op het dak van de Vrije School. “Dat is een prima manier om zonnepanelen te hebben, zonder dat het op het dak van een monument moet.”

Nog plaats voor panelen

Wil je ook meedoen aan het Zonnepark Zutphen Zuid? Er is onverwachts nog ruimte voor ruim 60 panelen, voor € 310 per stuk.

Ook een gesprek met een energiecoach?

Wil je ook een gratis gesprek met monumenten energiecoach Hans Cornelissen van ZutphenEnergie? Neem contact op via contact@zutphenenergie.nl

Gluren bij de geïsoleerde buren

In het voorjaar wil Hans een dagje “gluren bij de geïsoleerde buren” organiseren. “Er zijn al veel mensen die hun monument hebben geïsoleerd, anderen die dat zien slaan al snel ook aan het isoleren.” Waar en wanneer, zal tegen die tijd via de Facebook pagina van ZutphenEnergie bekend worden gemaakt en in de nieuwsbrief.