Peter Steerneman

Peter Steerneman van ZutphenEnergie vertelt over zijn drijfveren. “Ik vond het een grote kick om te merken dat die stinkende diesel waar mijn auto op reed helemaal niet nodig was..."

Peter Steerneman"Ik kon ook rijden op koolzaadolie van een boer hier vlakbij, en daarna zelfs op gebruikte frituurolie, super gefilterd. En dat is dan nog betere brandstof ook. Je kunt ook een zonnepaneel aanschaffen en je auto aan het stopcontact zetten. Die weg is veel korter.

Waarom zou je brandstof van 7000 kilometer verderop halen? Het idee dat we Saoedi-Arabië nodig hebben om hier een auto te starten, daar wil ik vanaf. Niet afhankelijk zijn van grote systemen. Mensen vervreemden op die manier van hun eigen handelen. Het kan allemaal ook in de buurt. We moeten eigen kracht gebruiken in plaats van verspillen.

Met ZutphenEnergie wil ik dat uiteindelijk voor elkaar krijgen: kleinschalig, lokaal en zelfvoorzienend zijn. Dat je met je buren energie opwekt en die opslaat in bijvoorbeeld een waterbak door solarice-technologie. De warmte in de zomer opslaan in water en dat er in de winter weer uit halen tot het helemaal ijs wordt, en dan weer opnieuw.

Het kan al, we moeten het ook gaan doen. Alles bij elkaar steek ik denk ik anderhalve dag per week in duurzame energie, via ZutphenEnergie en Zutphen van de Toekomst. Mijn omgeving vraagt wel eens, wanneer ik weer eens in mijn eigen huis ben. Maar ik vind het gewoon leuk.”

Meer informatie: www.zutphenenergie.nl.