Richard Ruseler

En weer zijn er nieuwe energiecoaches in aantocht. Vijf nieuwe mensen willen mede inwoners van Zutphen en Warnsveld helpen met energiebesparing in huis. Een van hen is Richard Ruseler. “De tijd is rijp voor verduurzaming..."

Richard Ruseler"Ik werk graag mee aan een omslag en merk dat er veel energie zit bij ZutphenEnergie. Het is leuk om samen te werken aan een belangrijk doel in een pracht van een stad.”

Ontstenen

Richard was stadsbeheerder in Arnhem en heeft daar gewerkt aan het ‘ontstenen’ van particuliere tuinen en het afkopelen van hemelwater. Oftewel stoeptegels vervangen door planten en regenwater de tuin in laten, zodat het daar weg kan en er minder hitte ontstaat. “Daarvoor moest ik heel veel met mensen communiceren en schreef ik me suf aan stukjes voor de krant. Het werkte wel, toen ik op straat mensen ging vragen, had toch menigeen van het ontkoppelen van regenwater gehoord.”

Communicatie ook belangrijk voor energiecoach

Richard kan door chronische vermoeidheid niet meer functioneren in een reguliere baan. Bij ZutphenEnergie is hij met open armen ontvangen, ook vanwege zijn communicatieve vaardigheden. “Ik denk dat goed communiceren zelfs het belangrijkste is voor een energiecoach. Je moet goed weten wie je tegenover je hebt om iets goed over te kunnen brengen. Ik ben erg voor eenvoud. Als mensen niet weten waar ze moeten beginnen, neem ik niet de hele rits van mogelijkheden door, maar heb ik het alleen over isolatie. Als we met zijn alleen eerst voor isolatie gaan, en dan voor opwekking, zou er veel meer gebeuren. De valkuil van organisaties is dat ze vaak teveel willen.”

Meer informatie over energiecoaches: www.zutphenenergie.nl.