Silvia Heyl

Silvia Heyl is directeur van Stichting BOG. De stichting beheert panden van enkele stichtingen in Zutphen. Silvia vertelt hoe Stichting BOG naar alternatieven zoek voor fossiele brandstoffen.

“Er zijn veel signalen dat het ongebreidelde en inefficiënte gebruik van fossiele brandstoffen slecht is voor mens en natuur. Als je dat erkent, heb je de maatschappelijke verantwoordelijkheid om naar alternatieven te kijken als dat mogelijk is. Dus dat doen we.

Panden die bijvoorbeeld helemaal opnieuw moeten worden aangepakt, proberen we al sinds 2014 als het kan aardgasvrij te maken. Dat hangt af van alle mogelijkheden die er zijn, waaronder de financiële. De meeste keren is het gelukt, soms bleef het bij de voorbereidingen. Als we nu nog een gasinstallatie plaatsen, gaan we er steeds van uit dat we die over zo’n 15 jaar eenvoudig moeten kunnen vervangen door nieuwe technieken.”

In Zutphen heeft de stichting de laatste jaren 2 monumenten aangepakt. Dat Bolwerck is voorzien van een pelletkachel, het naastgelegen deel kan hier ook op worden aangesloten. Ook een pand op de hoek van de Proostdijsteeg is aardgasloos. Daar is een luchtwarmtepomp geplaatst.

“Verder hebben we een 50 jaar oud complex met 8 woningen aan de Warnsveldseweg gerenoveerd. Ook hier is het gelukt om de woningen gasloos te maken met een luchtwarmtepomp. We hebben dezelfde ambitie voor ons nieuwste project, de net aangekochte pakhuizen aan de Basseroord.”

Heyl vindt het belangrijk dat er regie komt in de transitie: “We zitten nog in het begin van de transitie, met veel initiatieven, oplossingen en mogelijkheden. Er moet een bepaalde regie ontstaan. Zoals bij elke transitie moeten we allemaal leren van de fouten en die we zullen maken.

Voorlopig moeten nog de vraag stellen: zijn ze goed voor mens, vastgoed (en vooral voor monumenten) en breder. Denk aan het zuinig omgaan met materialen en afval, en aan alle eisen voor de infrastructuur.”