Twan Struik

“Ik wil niet mede verantwoordelijk zijn voor de situatie van mensen in Groningen, waar aardgas gewonnen wordt. Dus hebben wij ervoor gekozen om alles te ondernemen om aardgasvrij te wonen,” vertelt Twan.

Twan StruikDe 90-jarige Zutphenaar werkte vroeger als werktuigbouwkundige onder meer bij Rijkswaterstaat en later als hoofd werktuigkundige dienst in Arnhem. Hij heeft onder meer 21 zonnepanelen op zijn dak. Bij hem in de buurt ziet hij veel parkeergarages met platte daken. “Daar zou je bijvoorbeeld al heel wat zonnepanelen op kwijt kunnen,” laat hij zien op de foto’s die hij ervan heeft.

Tijdens de oliecrisis ontwikkelde hij een microprocessor gestuurde temperatuurregelaar waarmee 30% energie bespaard werd. Na de verkoop van duizenden regelaars won een groter bedrijf de concurrentieslag.

Een duurzame toekomst heeft zijn grote aandacht, en zijn leeftijd van 90 jaar weerhoudt hem er niet van om daar actief in te zijn. Zo dacht hij met andere inwoners over de Virtuele Wijk van de Toekomst: wat is er voor nodig om Zutphenaren te laten overstappen op duurzame energie?

Voor andere Zutphenaren heeft hij een duidelijke boodschap: “Ga je verdiepen in het onderwerp, want dat biedt kansen bij het zoeken naar en vinden van creatieve oplossingen. Juist zulke oplossingen om met zo laag mogelijke kosten van het aardgas af te komen, zijn dikwijls heel verrassend! ”