Van diesel naar nul-op-de-meter

Ook het huis van de Zutphense familie Van de Logt is te vinden op de site van Duurzame Huizen Route.
De keuze voor een duurzaam huis was niet een heel bewuste voor Frans van de Logt.

"In 2012 was de huizenmarkt behoorlijk anders dan nu. Het was lastig een huis te verkopen. Op een moment deed de gelegenheid deed zich voor om door ruil hier te gaan wonen.” Duurzaam was de Hovense hoekwoning toen nog niet: “Sterker nog, deze wijk die ooit als duurzaam was opgezet, stond niet zo goed bekend. Een diesel-aggregaat verwarmde op dat moment dag en nacht het water voor de warmtepompen in deze wijk.” Inmiddels is er al veel veranderd. Het huis is nul-op-de-meter. Dat betekent dat het huis over het jaar heen net zoveel energie verbruikt (of minder) als het huis zelf opwekt. Het heeft daarvoor een bodem-/waterwarmtepomp, vertikale collector, zonnepanelen, besturing en monitoringapps, een energiemonitor en een vegetatiedak. Over al deze zaken kun je nu via de site van de Duurzame Huizen Route vragen stellen.

 Geen garantie
Naast de voordelen van duurzaam en energiezuinig wonen, noemt Van de Logt ook nadelen: “Alles wat je doet is op eigen risico. Gebleken is dat je nergens garantie krijgt op een totaal systeem en op het rendement en dan bedoel ik met name de warmtepomp. Sinds het begin dat we er woonde heb ik me verdiept in het warmtepomp systeem en gegevens verzameld over het werkelijke rendement van de warmtepomp en onze warmtevraag. mijn conclusie was, dat de warmtepomp het prima deed voor onze behoefte. Het falen zat in de bron en de besturing. In 2014 besloot de bronbeheerder definitief om het project te stoppen. We kregen de gelegenheid om te laten ombouwen naar gas. Dat heeft 90% van de wijk gedaan.  Met een klein groepje hebben we hier van afgezien en de stoute schoenen aangetrokken om toch de warmtepomp te behouden en een eigen 'lus' te laten boren in de tuin.”

Duurzaam wonen als sport
Inmiddels is duurzaam wonen ook een soort ‘sport’ geworden: “Het is leuk als je je er in verdiept, om er mee bezig te zijn en resultaat te boeken! De uitdaging om geen energierekening te ontvangen (nul op de meter) is gelukt! Ik ben in mijn hoofd alweer een beetje bezig met de volgende stap. Nu gebruiken we het elektriciteitsnet om energie te bufferen. De volgende uitdaging is om dit te reduceren. Uiteindelijk moeten we er toch naar toe om met zijn allen slimmer om te gaan met energie!” Is het huishouden van Van de Logt echt alleen maar duurzaam? “Om heel eerlijk te proberen we duurzaam te leven, maar vooral qua huis, staat comfort wel voorop. Dus vaatwasser en de wasmachine (en soms de wasdroger) staan ook regelmatig aan. Echter, door de zonnepanelen weten we deze  energie ook zelf op te wekken. Wat we verder doen is zo min mogelijk gebruik maken van de auto (geen korte ritjes), dagelijkse woon-werk met trein en fiets. Thermostaat op 19 graden. Weinig vlees eten. Mijn vrouw (en ik soms) douchen een deel koud. Dit laatste is een gezondheidoverweging, maar geeft overigens ook een duurzaam effect,” lacht hij. 

Meer weten over duurzame huizen in Zutphen? Kijk op www.duurzamehuizenroute.nl/zutphen
Duurzaam huis familie Van de Logt