Wim Kersten

Wim Kersten is initiatiefnemer van Vlindertuin de Kas op de Kaardebol. “Onze droom voor de Vlindertuin is om in de nabije toekomst onze vlinders te kunnen laten zien in een energieneutrale en CO2-emissievrije kas.”

De kas bij De Kaardebol“Een tropische kas lijkt op het eerste gezicht een energievreter. Dat is gelukkig maar ten dele waar. Een kas wordt namelijk warm door het zonlicht dat als het ware gevangengehouden wordt door het glas. Daar komt de term ‘broeikaseffect’ vandaan. CO2 werkt in de atmosfeer hetzelfde: het houdt de warmtestraling van de aarde tegen. Daardoor stijgt de temperatuur op aarde.”

De vlindertuin wil uiteraard niet bijdragen aan klimaatverandering: “Daarom zijn we gesloten in het koude jaargetijde, zodat we niet hoeven te stoken. De tuin gaat in winterrust, al is dat natuurlijk wel jammer voor bezoekers.

In de zomer wordt het warm in de kas en gaan de ramen open om de temperatuur in kas aangenaam te houden. Die warmte zijn we dan voorgoed kwijt, terwijl we die graag zouden bewaren voor de winter. Daarom zoeken we naar mogelijkheden om met nieuwe technieken ook in de winter open te kunnen zijn, zonder een aanslag te plegen op het milieu.

De technieken bestaan al: transparante zonnepanelen om stroom op te wekken, warmte opslag in diepe bodemlagen zodat we in de winter de vlindertuin kunnen verwarmen, als het nodig is bijverwarmen met een warmtepomp en verlichten met LED lampen.

Samen met de gemeente Zutphen, die eigenaar is van de kas, willen we deze uitdaging aangaan. Zo kunnen we de vlindertuin het hele jaar open houden, zodat de mensen in Zutphen en omgeving, óók in hartje winter kunnen genieten van de tropische sfeer en prachtige vlinders. Het is allemaal mogelijk, ook zonder aardgas!”