250 leerlingen naar Bankier van het Verzet

Maandag 16 april gaan de leerlingen van 3 havo en 3 vwo van het Isendoorn College naar de film Bankier van het Verzet. De film gaat over Walraven van Hall die 9 jaar in Zutphen heeft gewoond. Hij was een spil in het nationale verzet, vooral omdat hij tijdens de Tweede Wereldoorlog een groot deel van de activiteiten tegen de bezetter financierde. Wij bieden de film aan, samen met Cinemajestic.

De maanden april en mei staan jaarlijks in het teken van het herdenken van de slachtoffers die gestreden hebben voor onze vrijheid en het vieren dat we nu in vrijheid leven. Om deze reden bieden wij, samen met de Zutphense bioscoop, middelbare scholen aan om de film Bankier van het Verzet te bekijken.

Het Isendoorn College heeft van deze uitnodiging gebruik gemaakt. Mogelijk volgen nog andere scholen. De film gaat over Walraven van Hall die in de jaren voor de oorlog in Zutphen heeft gewoond op de hoek van de IJsselkade en de Marspoortstraat. Van Hall was medeverantwoordelijk voor de grootste bankfraude uit de Nederlandse geschiedenis waarbij tientallen miljoenen guldens onder het oog van de bezetters de Nederlandse Bank uit werden gesluisd.

Burgemeester Annemieke Vermeulen vindt het mooi, goed en belangrijk dat we onze scholieren op deze manier het verhaal over verzet en vrijheid kunnen vertellen. "Walraven van Hall heeft korte tijd in Zutphen gewoond. Daarom vind ik het een heel aansprekende film voor de Zutphense scholieren. De film gaat over moed en onverzettelijkheid in de Tweede Wereldoorlog. Ik heb deze film bekeken met mijn kinderen die ook op de middelbare school zitten. Het verhaal en de wijze van verfilming maakten grote indruk op ons.”

Jongeren wachten tot film begint   Annemieke Vermeulen heet de jongeren welkom