In Zutphen en Warnsveld komen schapen grazen!

In de gemeente Zutphen starten we met een proef om schapen te laten grazen op een aantal grasvlakten. Dit heeft voordelen voor de natuur en voor het milieu. We leggen u uit wat we gaan doen, waar de schapen gaan grazen en leggen een aantal regels uit.

De schapen verspreiden bloemen- en kruidenzaden met hun vacht, hun hoeven en hun poep. Daardoor groeit er minder gras en gaan er meer bloemen en kruiden bloeien. Insecten en vogels leven ervan. Het grazen door schapen is ook goed voor het milieu. Er is geen brandstof nodig om te maaien. Het gras wordt op een natuurlijke manier kort gehouden. En het ziet er ook nog eens heel bijzonder uit, die schapen in de wijk!

Even voorstellen: herder en schapen

De schaapherder en zijn kudde komen uit Eefde. De schaapherder heet Herbert Nijkamp en hij is sinds 10 jaar schaapsherder. Hij heeft  het afgelopen jaar ook het gras in Eefde kort gehouden met zijn kudde, daar zou u hem van kunnen kennen.

Wilt u meer weten over de schaapherder en zijn kudde? Neem dan een kijkje op zijn website: www.schapenservice-hurby.nl.

Schaapsherder Herbert Nijkamp en zijn kudde

Een experiment

Het gras laten grazen door schapen is nog een proef. In het najaar gaan we samen met de dorps- en wijkraden en andere belanghebbenden bekijken of onze inwoners enthousiast zijn en of we meer bloemen en kruiden krijgen. Als het goed bevalt, gaan we er misschien volgend jaar mee door.

Hier komen de schapen

De schapen maken 3 rondes door de wijken: in april/mei, in juli en in september. In totaal wordt ongeveer 5 hectare begraasd door een kudde van ongeveer 75 schapen. De route die de schapen gaan lopen kunt u zien op onderstaande kaart.

Luchtfoto van Zutphen met daarop de locaties waar de schapen gaan grazen.

Als u op de foto klikt, opent de foto in een apart scherm.

De inwoners die aan de route wonen, krijgen een flyer in de brievenbus met informatie. Ook plaatsen we informatiebordjes op de plekken waar de schapen komen grazen.

De kudde wordt door de schaapsherder regelmatig verplaatst. Dit doet hij door voor de kudde uit te lopen. De schapen lopen achter hem aan. De plek waar de schapen lopen, wordt afgezet met een gaashekwerk. In dit gaashekwerk zit een stroomdraadje, die op zonne-energie werkt. We willen voorkomen dat de schapen los komen en op de weg gaan lopen.

Locaties bij de kaart

In Warnsveld:

 • Garsenshof achter woningen aan bosrand
 • Bieshorstlaan rond vijvers

In Zutphen:

 • Leestensedreef achter Sint Anthoniehof, langs de vijver en naast school aan De Markolle 7
 • Robert van Gulliklaan, langs vijvers en rond vijver tussen Den Eltenweg
 • Lage weide langs volkstuinen
 • Lage weide achter bedrijven
 • Aert van Nesstraat, Admiraal Helfrichstraat, achter de flats
 • Gerard Doustraat op hoek Berkellaan, voor basisschooltje
 • Keucheniusstraat tussen vijver en nieuw te bouwen scholen
 • Spittaalderkamp tussen Lunette eiland en vijver Keucheniusstraat
 • Kleine omlegging tussen Kleine omlegging en Prinses Beatrixlaan en algemene begraafplaats
 • Berkenlaan: grasveldje tussen flats

Waar kan ik met mijn vragen terecht?

Hieronder ziet u antwoorden op vragen die u wellicht heeft. Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen?

 • Bel met de schaapsherder als u ziet dat er iets mis is met de schapen. Of als u iets wilt vragen over de schaapskudde. Zijn telefoonnummer is 06-23719068. Zijn telefoonnummer staat ook op het bordje dat aan het gaashekwerk hangt.  
 • Of neem contact op met de gemeente, via telefoonnummer 14 0575 (zonder kengetal) of info@zutphen.nl.
Mag ik de schapen aaien?

Het is toegestaan om de schapen te aaien. Maar doe dit het liefst alleen als de herder er bij is.

Rondom de plek waar de schapen grazen staat een gaashekwerk. Dit hek is redelijk hoog en er staat lichte stroom op. Het is daarom zeker niet eenvoudig om de schapen te aaien.

Het is altijd goed om na het aaien uw handen te wassen. 

Kunnen schapen Corona krijgen of overbrengen?

Nee, schapen kunnen geen Corona krijgen en ook niet overbrengen, zo blijkt uit een onderzoek van Universiteit Utrecht. Natuurlijk is het altijd goed om na het aaien uw handen te wassen.

Mag ik de schapen groente en fruitschillen geven?

Nee, u mag de schapen alleen voeren als de herder erbij is. U kunt dan gelijk vragen of ze het voer, dat u wil geven, mogen hebben.

Kunnen we de hond nog gewoon uitlaten langs de route?

Ja hoor, maar wel aangelijnd natuurlijk. De schapen zijn niet bang voor de honden.

Wordt de poep van de schapen opgeruimd?

Nee, de herder veegt de poep wel van de stoep, maar op het gras mag de poep blijven liggen. In de schapenpoep zitten namelijk zaden van de planten die zij eten. Zo worden de plantenzaden verspreid en komen er op andere plekken ook bloemen en kruiden in onze bermen.

Stinken schapen?

Schapen hebben een eigen geur. De een vindt het stinken en de ander ruikt het niet eens. Dit is dus heel persoonlijk.

Maken de schapen ’s nachts herrie?

Deze schapen beginnen te blaten als ze de herder zien. Als de herder dus ’s nachts uit de buurt blijft maken ze ook weinig tot geen geluid.

Wat moet ik doen als er iets met het schaap aan de hand is?

Als u iets ziet waarvan u denkt dat het niet goed is, bel dan de schaapsherder op. Zijn telefoonnummer staat op het bordje dat op het gaashekwerk hangt en elders op deze pagina.

Hebben schapen last van de eikenprocessierups?

Gelukkig hebben de schapen geen last van de eikenprocessierups. Hun wol beschermt hen tegen de brandhaartjes van de rups.

Mogen de schapen ook bij ons in de buurt of straat grazen?

In het najaar gaan we bespreken of het laten grazen van de schapen goed is bevallen. Als we besluiten door te gaan met de schapenbegrazing, maken we voor volgend jaar een nieuwe route voor de schapen.

Lijkt het u leuk om ook de schapen in uw buurt of straat te laten grazen? Neem dan contact op met de gemeente via telefoonnummer 14 0575 (zonder kengetal) of info@zutphen.nl. Overleg wel eerst met uw buren, want het is natuurlijk het mooist als iedereen ervan geniet.

Hoe weten we waar de schapen gaan grazen?

De mensen die langs de route wonen, krijgen een flyer met informatie over de schaapskudde in de brievenbus.

Op deze webpagina vindt u de route op een kaart waar de schapen gaan grazen. Langs de grasvelden waar de schapen komen, staan informatiebordjes.

Hoe vaak komen de schapen langs?

De schapen komen 3 keer per jaar grazen. De eerste keer start in april/mei, de tweede ronde in juli en de laatste ronde in september.

Eten de schapen ook bomen en schadelijke planten?

Schapen eten alleen gras, bloemen en kruiden. Ze eten ook de schors van jonge bomen. Om de jonge bomen te beschermen, pakt de schaapherder de stam in met jute. De schapen eten ook bepaalde soorten planten, die we graag kwijt willen. Zoals de Japanse duizendknoop en berenklauw. Hier worden ze niet ziek van.