Zes inwoners Zutphen krijgen telefoontje: u ontvangt een Koninklijke onderscheiding

Vanwege de bijzondere omstandigheden die de coronacrisis met zich meebrengt, heeft burgemeester Annemieke Vermeulen vanmorgen vijf inwoners van de gemeente Zutphen gebeld met het bijzondere nieuws dat zij een Koninklijke onderscheiding ontvangen. Eén inwoner ontving dit telefoontje van de minister van Defensie Ank Bijleveld-Schouten. Dit jaar helaas niet in een volle Burgerzaal zoals we gewend zijn, maar ze waren niet minder verrast. Zodra dit weer kan, zullen deze inwoners uiteraard op een later tijdstip het lintje in ontvangst nemen. Voor nu staat een bos bloemen, die bij hen thuis werd bezorgd, symbool voor dit bijzondere vooruitzicht.

Burgemeester Annemieke Vermeulen: ‘Vanaf half maart gaat in heel Nederland en dus ook in Zutphen, bijna alles anders dan gepland. Gelukkig kon de lintjesregen in aangepaste vorm wel doorgaan. Deze inwoners die zich geheel vrijwillig en met overtuigde passie inzetten voor verenigingen, voor sportclubs en voor hun medemensen, worden terecht in het zonnetje gezet. Dit zijn onze voorbeelden en gelukkig kon ik vandaag het bijzondere nieuws brengen dat zij een Koninklijke onderscheiding krijgen. Vandaag bleef het bij telefonisch contact, hopelijk kan ik later bij hen in goede gezondheid de lintjes opspelden.’

Informatie over de gedecoreerden

Dolf van Doorm

Onderscheiding: Lid in de Orde van Oranje-Nassau

De heer Van Doorm zit al 50 jaar in het verenigingsleven waar hij diverse vrijwilligers functies heeft. Zijn ziel en zaligheid steekt hij in de zangverenigingen. Hij heeft gezorgd voor een gezonde financiële basis van de zangverenigingen. Hij is betrokken bij het besluit welke nummers er jaarlijks ingestudeerd worden of op de uitvoeringslijst staan voor concerten. Hij is muzikaal leider bij het Sixtessenskoor. Hij zegt nooit nee tegen welk concert dan ook. Door zijn brede inzet is hij volstrekt onmisbaar binnen de verenigingen. Zijn inzet is zeer noemenswaardig. Hij is 50 jaar lang een aantal uren per dag met muziek en de verenigingen bezig.

De uitvoeringen betekenen veel voor het culture leven in Zutphen en de regio. De concerten zijn altijd uitverkocht.

Naast deze zangverenigingen is hij ook al ruim 25 jaar actief binnen de FNV vereniging. Al 25 jaar staat hij klaar voor de leden van de FNV. Mede dankzij zijn bijdrage is de Belastingservice FNV uitgegroeid tot een professionele vorm van dienstverlening voor zijn leden.

Herman van Bosheide

Onderscheiding: Lid in de Orde van Oranje-Nassau

De heer Van Bosheide neemt een uitzonderlijke positie in Zutphen in. Hij is een zeer betrokken en actieve inwoner. Naast zijn beroepsmatige werkzaamheden, heeft hij zich langdurig en intensief als vrijwilliger nuttig gemaakt voor de samenleving. Hij heeft zich onderscheiden door gedurende vele jaren en tot op heden belangeloos vrijwilligerswerk te verrichten voor onder andere de Hervormde Gemeente. Zijn interesse in de historie van Zutphen is heel groot. Deze interesse heeft ertoe geleid dat hij zich met hart en ziel heeft ingezet voor het behoud van de Walburgiskerk en zich daarin bevindende wereldberoemde kettingbibliotheek De Librije.

Daarnaast biedt hij sinds 2012 onderdak aan onder andere het Museum van Nationale Nederlanden. In hetzelfde pand is tevens Museum het Snoepje gevestigd. Dit pand ontvangt jaarlijks bijna 30000 bezoekers. Het is een van de trekpleisters van Zutphen.

Tjitske Reineman

Onderscheiding: Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Mevrouw Tjitske Reineman is een echte duizendpoot. Op verschillende plekken is ze vrijwilligster. Het vrijwilligerswerk zit haar in het bloed. Al als jong meisje was zij actief binnen de gymnastiekvereniging en toen ze later trouwde begeleide ze samen met haar echtgenoot de jeugd padvinders.

Voor haar is geen vraag te gek, zij zorgt ervoor. Ze is altijd aanwezig en collega-vrijwilligers kunnen altijd op haar rekenen. Tjitske heeft voor iedereen een vriendelijk woord en is belangstellend naar de persoonlijke omstandigheden van velen, zij blijft altijd integer. Zij is zelf altijd bescheiden op de achtergrond. Het is eens goed dat ze weet wat zij voor de samenleving betekend.

John Hartings

Onderscheiding: Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

De heer Hartings heeft heel veel voor de schermsport in het algemeen betekend. Hij is van grote waarde voor het schermen in Nederland. Door zijn jarenlange inzet en fijne manier van werken heeft hij belangrijk bijgedragen aan het sportplezier voor vele honderden schermers. Met zijn enorme expertise, gepaard met een natuurlijk charisma, weet hij zijn leerlingen te inspireren en te motiveren.

Het grootste gedeelte van zijn leven heeft in het teken gestaan van de schermsport, die hem met de paplepel is ingegoten. Het is een sport waar hij met veel liefde en toewijding heel veel tijd in heeft gestoken. Hij is een voorbeeld voor allen voor wat betreft zijn initiatief, discipline en plezierige communicatie.

Zijn enthousiasme, kundigheid en vooral zijn onvoorwaardelijke vrijwillige inzet zijn niet onopgemerkt gebleven. Hij is bij meerdere verenigingen benoemd tot erelid en heeft in 1995 de Prins Bernhardmedaille ontvangen.

Roel van Ee

Onderscheiding: Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Al ruim 20 jaar is Roel van Ee vrijwilliger bij de IJsselmeeuwen. Een vereniging die bouwt op vrijwilligers. Na al die jaren actief vrijwilliger te zijn straalt het enthousiasme en plezier nog altijd van hem af. Hij zet zich altijd voor de volle 100 procent in. In de loop der jaren heeft Roel diverse rollen en functies gehad. Dit geldt ook voor de KNZB waar Roel van Ee al 20 jaar vrijwilliger is.

Hij is zeer deskundig en nauwgezet en voert zijn taken uitstekend uit.

Bert van Holst

Onderscheiding: Ridder in de Orde van Oranje-Nassau (met Zwaarden)

Hij wordt telefonisch op de hoogte gebracht door de minister van Defensie Ank Bijleveld-Schouten.

De heer van Holst heeft Staf adjudant inhoudelijk vorm gegeven op een wijze waarvan gesteld kan worden dat deze uitgaat boven wat normaal gesproken van iemand in een dergelijke functie mag worden verwacht. Zijn aandacht voor personeel, in alle rangen, zijn zorg en betrokkenheid, zijn van grote waarde binnen de Koninklijke Marechaussee.

Bert zet zich erg in voor zorg, erkenning, waardering en diversiteit. Hij heeft daarnaast een groot vermogen om mensen te enthousiasmeren, te binden en te motiveren.Hij is een boegbeeld van de onderofficieren in het algemeen en van de KMar stafadjudanten in het bijzonder. Hij is een belangrijke drager van de nieuwe cultuur binnen de KMar. Hij is niet enkel onderdeel van een keten maar ziet er ook op toe dat andere schakels in de keten hun verantwoordelijkheid nemen en de keten dus blijft functioneren zoals afgesproken. Hij weet hierbij altijd de juiste snaar te raken zodat verantwoordelijkheid niet alleen wordt gevoeld, maar ook wordt genomen.

Bert van Holst stelt zijn eigen belang soms zelfs nietsontziend volledig onderschikt aan het belang van de van de medewerkers van de organisatie. Zonder daarbij het soms hogere belang van de organisatie uit het oog te verliezen.

Hij staat bekend als een zeer gedreven, integer en enthousiasmerend persoon, betrokken en met zijn hart op de goede plaats. 

Bert van Holst is een inspiratiebron voor velen. Hij blinkt uit door zijn hoge betrokkenheid en resultaatgerichtheid in een gezonde balans van werk en de mens in het werk. Het feit dat hij zich zo inzet voor een grote diversiteit aan thema's binnen en buiten de Koninklijke Marechaussee maakt hem uniek.