Vragen en antwoorden inwoners

Antwoorden op veel gestelde vragen. Zoals: waar kan ik met mijn vragen naartoe? Waar kan ik hulp aanbieden? Is er voldoende capaciteit bij Gelre Ziekenhuizen?

Waar kan ik met mijn vragen naar toe?

Vanwege de maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan zijn onze openingstijden van het stadhuis en Henri Dunantweg aangepast. Wél zijn we telefonisch bereikbaar.

Contactgegevens van team WMO

Contactgegevens team Jeugd

Vragen stellen over kinderopvang voor ouders in vitale functies

Waarom zijn de skatebanen gesloten?

Burgemeester Annemieke Vermeulen heeft opdracht gegeven om per direct de skatebanen in Leesten, Lage Weide en Emmerikseweg te sluiten. Ook de twee jongerenontmoetingsplekken in de gemeente - aan de Lage Weide en aan de Mulderskamp in de Hoven - zijn per direct gesloten. De reden voor de sluiting is dat hier dagelijks te grote groepen jongeren samenkomen. Ze negeren hiermee de landelijke richtlijnen.

Waar kan ik terecht als ik groepsvorming zie?

We blijven hierop monitoren en we kijken of er nog groepsvorming is de aankomende dagen. Mocht u groepsvorming zien, dan kunt u een melding maken via info@zutphen.nl of telefonisch via 14 0575 (zonder kerngetal).

Op groepsvorming staan hoge boetes. U kunt rekening houden met een boete die kan oplopen tot € 400. Voor bedrijven kan de boete oplopen tot € 4000.

Waarom gaan de Zutphense markten nog steeds door?

De markt is een aanvulling op de supermarkten en een essentieel onderdeel in de voedselketen van Zutphen. Door markten door te laten gaan, spreiden we de mogelijkheden voor inwoners om boodschappen te doen. Ook voor mensen die werken in vitale beroepen is het belangrijk veel mogelijkheden aan te bieden om boodschappen te doen.
We hebben ons goed laten informeren en adviseren en goede afspraken gemaakt met de marktmeester. De markt kan veilig doorgaan met de onderstaande genomen maatregelen:

• De kramen staan verder uit elkaar
  • Schaaltjes met producten om te proeven zijn niet toegestaan
  • Bij de kramen is met lint of stoepkrijt aangegeven waar mensen kunnen wachten

Wat vragen we van u?

• Kom zoveel mogelijk alleen
  • Houd voldoende afstand van elkaar
  • Eet uw gekochte producten thuis pas op

Zijn alle campings en vakantieparken dicht?

Vakantiepark Bonsbergen in gemeente Zutphen blijft open. De campings zijn open voor gasten die zelfvoorzienend zijn. Alle gemeenschappelijk ruimtes zoals toilet- was- en douchevoorzieningen en zwembaden zijn gesloten tot in ieder geval 28 april en aangewezen als verboden locaties.

Mogen trouwerijen en begrafenissen doorgaan?

Trouwerijen en begrafenissen mogen alleen doorgaan met maximaal 30 personen en wanneer er 1,5 meter afstand genomen kan worden. Ook de gemeente Zutphen heeft deze maatregelen getroffen. Onze trouwzaal is niet groot genoeg om 1,5 meter afstand te nemen en 30 personen toe te laten. Daarom is onze maximale aantal personen 27 in onze trouwzaal, inclusief bruidspaar.

Wat gebeurt er met geplande bijeenkomsten?

Door de coronamaatregelen zijn bijeenkomsten en evenementen verboden tot 1 juni. Hieronder vindt u bijeenkomsten die wijzelf hebben afgelast.

• Sportgala 17 april: geannuleerd
  • Stadsgesprekken: gaan voorlopig niet door
  • 75 jaar vrijheid: veel activiteiten zijn afgelast. Sommige kunnen wel door gaan, omdat daarvoor geen mensen bij elkaar hoeven te komen. Bekijk het activiteitenoverzicht van Zutphen 75 jaar vrijheid.
  • Koningsdag: geannuleerd
  • Bijeenkomst Regionale Energie Strategie (RES): er zou een bijeenkomst zijn op 9 april om in gesprek te gaan over de regionale energiestrategie. Nu de bijeenkomst niet plaats kan vinden, kijken we naar andere mogelijkheden om inwoners te betrekken. Meer informatie volgt.

Hoe kan ik mensen helpen of hulp vragen?

Bekijk de pagina Hulp aanbieden en hulp vragen.

Wordt mijn afval nog opgehaald?

Het ophalen van afval is uitbesteed aan Circulus Berkel. Ze hebben zich voorbereid op het coronavirus (COVID-19). Op dit moment zijn er geen problemen voor de afvalinzameling.

Bekijk de meest actuele informatie (op www.circulusberkel.nl)

Wat kan ik doen om verspreiding van het nieuwe coronavirus (COVID-19) te voorkomen?

De belangrijkste maatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen:

• Was je handen regelmatig
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze na gebruik direct weg
  • Schud geen handen
  • Houd 1,5 meter (twee armlengtes) afstand van elkaar

Deze informatie is ook beschikbaar als video met gebarentaal.

Visual met maatregelen die u kunt nemen