Laatste nieuws coronavirus

Op dinsdag 13 oktober zijn nieuwe landelijke maatregelen afgekondigd om het aantal contactmomenten terug te dringen. Dit is nodig om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De landelijke maatregelen gelden vanaf woensdag 14 oktober 22:00 uur.

Landelijke maatregelen

De maatregelen zijn erop gericht om de kans op grote drukte en het aantal sociale contactmomenten tussen mensen te beperken.

U vindt onderstaande regels ook op Rijksoverheid.nl.

Infographic van de nieuwe regels.

Mondkapjes

Draag in openbare gebouwen een niet-medisch mondkapje. Neem dit mondkapje zelf mee. Dit is een dringend advies en geldt voor alle mensen vanaf 13 jaar.

Voorbeelden van deze gebouwen zijn:

• winkels
  • musea
  • gemeentehuizen
  • stations
  • vliegvelden
  • parkeergarages
  • benzinestations
  • restaurants en cafés
  • theaters en concertzalen.

Alle regels over mondkapjes vindt u op de website van de Rijksoverheid.

De maatregelen

Klachten? Blijf thuis en laat je testen. Wanneer moet u nog meer in quarantaine? Op de website van de Rijksoverheid staat het uitgelegd.

Groepen:

• Thuis ontvangt u maximaal 3 personen per dag.
  • In binnenruimtes waar mensen zitten geldt een maximum aantal personen van 30.
  • Binnen (niet in de thuissituatie) en buiten bestaat een groep uit maximaal 4 personen van verschillende huishoudens.
  • Een huishouden heeft geen maximaal aantal personen

Het dagelijks leven:

• Werk thuis, tenzij het echt niet anders kan.
  • Draag vanaf 13 jaar een mondkapje in de publieke binnenruimtes en in het OV.
  • In het voorgetzet onderwijs (VO), MBO en hoger onderwijs (HO) draagt iedereen een mondkapje buiten de les.
  • Alle eet- en drinkgelegenheden sluiten de deuren. Afhalen blijft wel mogelijk
  • Uitgezonderd zijn:
    • Hotels voor hotelgasten
    • Uitvaartcentra
    • Luchthavens voorbij de security check
  • Locaties met een gecombineerde functie sluiten het deel met horecafunctie
  • Winkels in de detailhandel sluiten uiterlijk om 20:00 uur. Koopavonden worden afgeschaft.
  • Levensmiddelenwinkels mogen wel later openblijven.
  • Tussen 20:00 uur – 07:00 uur wordt er geen alcohol of softdrugs meer verkocht of bezorgd.
  • Het is niet toegestaan om tussen 20:00 uur en 07:00 uur alcohol of softdrugs op zak te hebben of te nuttigen in de openbare ruimte.
  • Evenementen zijn verboden, met uitzondering van:
    • Markten voor levensmiddelen
    • Beurzen en congressen
    • Bioscopen en theaters
    • Wedstrijden
    • Betogingen, samenkomsten en vergaderingen als bedoeld in de wet openbare manifestaties
  • In de detailhandel worden afspraken gemaakt over strikte naleving van de protocollen. Als het te druk wordt, of de basisregels worden niet nageleefd kan (een deel van) een locatie gesloten worden. De handhaving wordt aangescherpt.
  • Op zogenaamde doorstroomlocaties (bijvoorbeeld monumenten, bibliotheken en musea) geldt dat bezoek moet plaatsvinden op basis van een reservering per tijdvak met uitzondering van detailhandel en markten voor levensmiddelen.

Sporten is alleen nog beperkt mogelijk:

• Voor iedereen vanaf 18 jaar geldt dat sporten alleen mag op 1,5 meter afstand en alleen individueel of in teamverband met niet meer dan 4 personen. Wedstrijden zijn niet toegestaan.
  • Uitgezonderd zijn:
    • Topsporters met status in aangewezen locaties (zoals Papendal)
    • Voetballers (inclusief overig personeel in “bubbel”) van de Eredivisie en Eerste divisie.
  • Voor kinderen tot 18 jaar (sporten in teamverband en wedstrijden onderling met teams van eigen club toegestaan).
  • Naast de sportkantines zijn ook douches en kleedkamers gesloten.

Reizen:

• Reis zo min mogelijk
  • Blijf zoveel mogelijk op je vakantieadres
  • Beperk het aantal uitstapjes en vermijd drukte
  • Voor het buitenland geldt: volg reisadviezen van Buitenlandse Zaken

Noodverordening

Zodra de Veiligheidsregio Noord- en Oost- Gelderland (waar Zutphen onder valt) een nieuwe noodverordening vaststelt, publiceren wij deze op onze website (tot die tijd geldt onderstaande noodverordening). Hiermee wordt regionaal invulling gegeven aan de landelijk bepaalde regels die zijn aangekondigd tijdens de meest recente persconferentie van minister-president Mark Rutte en minister Hugo de Jonge.

Bekijk de noodverordening op de website van de VNOG.