Grip op coronavirus met lokale maatregelen

Op 6 augustus presenteerde premier Rutte hoe we er samen voor kunnen zorgen om het coronavirus maximaal onder controle te krijgen. Zodat we de zorg niet overbelasten en kwetsbare mensen in de samenleving beschermen. Nu er in delen van Nederland weer meer besmettingen zijn, kunnen er lokaal extra maatregelen worden opgelegd. En zijn enkele landelijke regels aangescherpt.

De basisregels volgen

We moeten er met zijn allen voor zorgen weer grip op het virus te krijgen. Veel mensen houden zich goed aan de basisregels. Maar er zijn ook veel mensen die dit niet doen.

  • Houd 1,5 meter afstand tot anderen. Ook thuis, als u gasten ontvangt. Houd rekening met het aantal gasten dat u thuis kunt ontvangen op 1,5 meter. Zorg dat uw gasten zich aan de hygiëne-maatregelen kunnen houden. Geen omhelzingen, niet naast elkaar op de bank. Juist in de thuissituatie blijken veel mensen besmet te raken.
  • Blijf thuis bij klachten en laat u testen. Is de test positief, dan volgt een bron- en contactonderzoek. Zo versterken we het zich op de verspreiding van het virus.

Lokale maatregelen mogelijk

De landelijke maatregelen worden verscherpt. U leest deze maatregelen op de website Rijksoverheid.nl. Lokaal kunnen extra maatregelen worden genomen. De Veiligheidsregio’s kunnen bijvoorbeeld:

  • de openingstijden van de horeca beperken;
  • gedragsmaatregelen invoeren zoals mondkapjesplicht op buitenlocaties;
  • locaties zoals een park of winkelcentrum sluiten;
  • parkeergelegenheden afsluiten, zoals een parkeerplaats bij het strand of stadscentrum;
  • publieks- en verkeersstromen in goede banen leiden op drukke plekken;
  • handhaven van de basisregels en toezien op de naleving van afspraken binnen sectoren;
  • grootschalige samenkomsten verbieden zoals publiek uit een voetbalstadion of bij trainingen weren.

Hier kan ook weer strenger op gehandhaafd worden, als dit nodig blijkt.

Thuiskomen van vakantie

U kunt reizen naar veel landen binnen de Europese Unie (EU) of de Schengenzone.

Op Schiphol, en later ook op andere locaties, wordt een teststraat ingericht voor reizigers uit risicogebieden. Bij aankomst laten reizigers zich testen en zij gaan thuis in quarantaine. Wie zich niet laat testen bij aankomst, gaat 14 dagen in thuisquarantaine.

Meer informatie over reizen naar het buitenland (op Rijksoverheid.nl)