Nieuwe noodverordening van kracht - 26 maart 2020

Deze bijzondere omstandigheden vragen om bijzondere maatregelen. Afgelopen maandag werden er al verscherpte maatregelen aangekondigd. Vandaag volgt hiervan de uitwerking.
Vanaf dit moment is er een nieuwe noodverordening van kracht. Dit betekent dat de burgemeester meer mogelijkheden heeft om de ouderen en kwetsbaren in onze samenleving te beschermen. Burgemeester Annemieke Vermeulen: ‘Iedere inwoner van onze gemeente heeft de verantwoordelijkheid om goed na te denken over zijn eigen gezondheid én die van anderen. Gelukkig is het overgrote deel van onze inwoners zich heel bewust dat we dit alleen samen kunnen doen. Dat we dit samen moéten doen voor diegenen die kwetsbaar zijn. Ik hoop dat ik kan rekenen op ieders medewerking. Wie de richtlijnen met opzet negeert, weet vanaf nu dat dit een boete oplevert. Ik hoop van harte dat bekeuren niet nodig zal zijn. Ik reken op Zutphen!’

Vanaf donderdag 26 maart 2020 19.00 uur geldt een nieuwe noodverordening voor gemeenten in de veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland. Ter bescherming van de veiligheid en de gezondheid, heeft het kabinet maandagavond 23 maart jl. landelijke maatregelen genomen om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Om binnen de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland deze maatregelen te kunnen handhaven, heeft de voorzitter van de VNOG, Ton Heerts, deze nieuwe noodverordening vastgesteld.

Voorzitter Veiligheidsregio Ton Heerts: “Ik begrijp dat we met deze noodverordening velen moeten teleurstellen. Bijvoorbeeld mensen die een huwelijk of een leuk uitje voor de komende periode hebben gepland, en zeker ook de recreatieondernemers op de Veluwe en Achterhoek. Maar de maatregelen zijn echt noodzakelijk. We hebben nu iedereen in Nederland nodig om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan en om onze ouderen en kwetsbaren te beschermen. Het is crisistijd en geen vakantietijd.”

De nieuwe noodverordening is veel uitgebreider dan de eerdere noodverordeningen die betrekking hadden op het beperken van verspreiding van het coronavirus. Vanaf donderdag 26 maart geldt dat gemeenten, toezichthouders en politie, kunnen optreden als mensen de richtlijn van ‘houd minimaal 1,5 meter afstand tot anderen’ niet naleven. Er volgen dan stevige boetes. Heerts: “Van de burgemeesters in onze regio weet ik dat veel mensen, winkels en bedrijven de maatregelen goed naleven. Voor het geval het toch nodig is, kan de voorzitter van de veiligheidsregio bepalen om gebieden en locaties te sluiten.”

Forse beperkingen voor gehele recreatiesector

De strekking van deze noodverordening is dat recreatieterreinen, vakantieparken, campings, (jacht)havens, natuurgebieden en stranden zich strikt moeten houden aan maatregelen. Heerts:”We zitten in een crisis met een volksgezondheidsprobleem, dus de maatregelen zijn gericht op bescherming van de veiligheid en de gezondheid. Het advies is blijf thuis.”

Omdat binnen de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) de dreiging bestaat dat zowel op of bij de locaties van vakantieparken, campings, kampeerterreinen en kleinschalige kampeerveldjes (bijv. het zogenoemde ‘kamperen bij de boer’) als op of bij parken, natuurgebieden, stranden en (jacht)havens, de gemeenschappelijke toilet-, was- en douchevoorzieningen niet of niet in voldoende mate de beperkende maatregel met betrekking tot het houden van 1,5 meter afstand tussen daar aanwezige personen in acht wordt genomen, zijn die gemeenschappelijke toilet-, was- en douchevoorzieningen met deze noodverordening in ieder geval tot en met 6 april 2020 aangewezen als verboden locaties.

De noodverordening geldt tot in ieder geval 6 april 2020 of tot het moment waarop zij wordt ingetrokken. Voor evenementen geldt dat ze verboden zijn tot 1 juni 2020. De eerdere noodverordening en het wijzigingsbesluit van 16 maart 2020 zijn door deze nieuwe noodverordening ingetrokken.

U kunt de noodverordening lezen op de website van de VNOG.