Coronamaatregelen op het gebied van sport

Vanaf 1 juli worden veel coronamaatregelen versoepeld. Ook op het gebied van sport is er meer mogelijk. We hebben de regels en ontwikkelingen op een rij gezet.

De Rijksoverheid heeft op 24 juni aangekondigd de maatregelen voor de verspreiding van het coronavirus op het gebied van sport te versoepelen vanaf 1 juli. Op Rijksoverheid.nl vindt u antwoorden op veelgestelde vragen over sporten.

Spelregels voor sport in het kort

• Per 1 juli is zowel binnen- als buitensport weer toegestaan. Binnensport accommodaties, waaronder sportscholen mogen hun deuren weer openen. Er mag weer binnen worden gesport door alle doelgroepen in alle takken van sport.
  • Voor alle leeftijdsgroepen geldt dat zij normaal spelcontact mogen hebben. Tijdens trainingen en wedstrijden hoeft bij contactsporten geen 1,5 meter afstand te worden gehouden.
  • Voorafgaand en na afloop van de sportbeoefening moeten sporters van 19 jaar en ouder wél 1,5 meter afstand tot elkaar te houden, waaronder in de kleedkamers en in de kantines die ook per 1 juli weer open mogen.
  • Kleedruimtes en toilet- en douchevoorzieningen van sportaccommodaties zijn weer open.
  • Sportkantines, terrassen en zelfstandige restaurants op sportlocaties zijn open. De Rijksoverheid heeft hiervoor regels opgesteld. Daarnaast is er voor de sportverenigingen ook een checklist opgesteld voor een soepele opening, . Denk hierbij ook aan de protocollen van de KHN (koninklijke horeca Nederland).

Wedstrijden

Per 1 juli zijn wedstrijden, toernooien en evenementen weer toegestaan, zowel binnen als buiten. Hierbij mag publiek aanwezig zijn: buiten maximaal 250 toeschouwers en binnen 100 toeschouwers. Daarbij geldt dat toeschouwers 1,5 meter afstand moeten houden én de hygiëneregels van het RIVM moeten volgen:

• Heb je klachten? Blijf thuis en laat je testen.
  • Houd 1,5 meter afstand (uitzondering tijdens het sporten).
  • Vermijd drukte.
  • Was vaak je handen.

Protocol verantwoord sporten

Het NOC*NSF heeft een 'protocol verantwoord sporten' opgesteld. Met dit protocol willen NOC*NSF, de sportbonden en de VSG de gemeenten en uitvoerende partijen richting geven hoe te handelen en hen aandachtspunten voor nadere uitwerking aanreiken.

Bekijk het protocol verantwoord sporten op nocnsf.nl

In aanvulling op het sportprotocol heeft vereniging gemeenten en sport ook een handreiking opgesteld voor de meer technische aspecten van het verantwoord en veilig openstellen van binnensportaccommodaties.