Landelijke en regionale regels

Er zijn weer steeds meer mogelijkheden om te sporten en te bewegen in de buitenlucht. We hebben de regels en de ontwikkelingen op een rij gezet.

De Nederlandse regering heeft op 6 mei de maatregelen ter bestrijding van de verspreiding van het coronavirus voor een deel versoepeld. Ook voor sporten en bewegen. Op Rijksoverheid.nl vindt u antwoorden op veelgestelde vragen over sporten, ingedeeld in 3 delen: sporten voor jongeren, sporten voor volwassenen en organisaties en medewerkers.

Protocol verantwoord sporten

Het NOC*NSF heeft een 'protocol verantwoord sporten' opgesteld. Met dit protocol willen NOC*NSF, de sportbonden en de VSG de gemeenten en uitvoerende partijen richting geven hoe te handelen en hen aandachtspunten voor nadere uitwerking aanreiken.

Bekijk het protocol verantwoord sporten op nocnsf.nl

De mogelijkheden en regels in het kort

• Vanaf 29 april mag de jeugd tot en met 18 jaar weer samen, onder begeleiding, trainen in de buitenlucht. Daarbij moeten de hygiënemaatregelen van het RIVM worden gevolgd.
    • Jeugd in de leeftijd 13 tot en met 18 jaar moeten tijdens het sporten 1,5 meter afstand moeten houden.
    • Jeugd in de leeftijd tot en met 12 jaar hoeft geen 1,5 meter afstand te houden.
  • Vanaf 11 mei mag ook iedereen ouder dan 18 jaar weer buiten sporten en bewegen op 1,5 meter afstand van elkaar. Alleen trainingen zijn toegestaan.
  • Wedstrijden/competities en toernooien blijven verboden.
  • Kleedkamers blijven gesloten.

Als het virus onder controle blijft, kan per 1 september een volgende stap worden gezet: alle binnensporten zijn dan weer mogelijk voor alle leeftijden. De deur kan dan ook van het slot voor fitnessclubs. Sportwedstrijden kunnen dan plaatsvinden zonder publiek. Dit geldt ook voor het betaald voetbal.

Horeca en evenementen

De horecavoorzieningen van de sportverenigingen blijven, net als de rest van de horeca in Nederland, nog gesloten. Ook het algemene verbod op samenkomsten blijft voorlopig gehandhaafd. Het verbod op het organiseren van vergunning plichtige evenementen wordt verlengd tot 1 september 2020.

Zwembaden

Zwemgelegenheden voor sport en bewegen in water kunnen vanaf 11 mei weer open. De beheerders zijn ervoor verantwoordelijk dat de maatregel om 1,5 meter afstand te houden goed wordt nageleefd en dat de vereiste hygiëne maatregelen genomen worden. Er mag geen gebruik gemaakt worden van gemeenschappelijke was- en douchevoorzieningen. Toiletten kunnen wel gebruikt worden.

Sauna’s blijven gesloten. Dus ook zwembaden in sauna's.

Gemeente en sportverenigingen maken samen afspraken

De regie voor het verantwoord sporten ligt bij de gemeente. Wij maken afspraken met de clubs en sportparken. Deze georganiseerde sportactiviteiten kunnen in overleg met de gemeente ook in de openbare buitenruimte plaatsvinden, bijvoorbeeld georganiseerd en begeleid door buurtsportcoaches.

Lees hoe u als vereniging weer kunt starten

Lees hoe u activiteiten kunt aanmelden op Veiligsporten.nu

Noodverordening Veiligheidsregio van 11 mei 2020

Om binnen de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) de nieuwe maatregelen te kunnen handhaven heeft de voorzitter van de VNOG, Ton Heerts, op vrijdag 8 mei een nieuwe Noodverordening COVID-19 Veiligheidsregio Noord- en Oost- Gelderland vastgesteld. Deze noodverordening beschrijft de regels die gelden in de regio. Onder andere in de gemeente Zutphen.

Lees (meer over) de noodverordening op de website van de VNOG