Aanleg glasvezel buitengebied gestart

Maandagmiddag 17 december gaf wethouder Annelies de Jonge het startschot voor de werkzaamheden voor de aanleg van glasvezel in het buitengebied van Zutphen. Snel internet is een lang gekoesterde wens van inwoners en ondernemers in het buitengebied. De huidige snelheden zijn traag. Met Delta Rijssen Glasvezel Investeringen hebben wij een overeenkomst gesloten om glasvezel aan te leggen.

Annelies de Jonge geeft startsein aanleg glasvezelDe werkzaamheden duren, als het weer het toelaat, 3 tot 4 weken. Om het hele buitengebied te voorzien van glasvezel, moet 45 kilometer gegraven worden.

In dit gebied konden ruim 350 adressen zich aanmelden voor glasvezel. 230 adressen hebben dat gedaan. Daarmee is de deelname 67%. Een minimale deelname van 50% was nodig om van start te gaan.

Delta Rijssen Glasvezel Investeringen heeft aannemer Selecta Infratechniek ingeschakeld om de werkzaamheden uit te voeren.

Glasvezel in de overige wijken

Regelmatig krijgt de gemeente de vraag wanneer er glasvezel wordt aangelegd binnen de bebouwde kom. Gemeenten hebben op basis van Europese en nationale wetgeving een zeer beperkte rol in de aanleg van glasvezel. Het is in principe geheel overgelaten aan de markt. De overheid kan wel iets betekenen op plaatsen waar een goede internetverbinding niet of nauwelijks wordt geboden. Dit geldt bijvoorbeeld voor de buitengebieden, waar de snelheden minder dan 30 MB/s bedragen. In deze gebieden mag de overheid, onder zeer strenge voorwaarden, wel een en ander doen. Dit laatste wordt nu uitgevoerd.

Wethouder Annelies de Jonge: “Anno 2018 kunnen we ons bijna niet meer voorstellen hoe het is om geen snelle internetverbinding te hebben. De afhankelijkheid van internet is groot en die neemt alleen maar toe. Daarom is de aanleg belangrijk voor onze inwoners en ondernemers in het buitengebied.”