Wijziging openingstijden Burgerzaal en de Wijnhuistoren

De openingstijden van de Burgerzaal en de Wijnhuistoren zijn veranderd. Op zaterdag en zondag zijn beide monumenten gratis toegankelijk. Dit is mogelijk dankzij de samenwerking van Erfgoedcentrum Zutphen van de gemeente Zutphen met de monumentgidsen van Stichting Het Gilde Zutphen en InZutphen.

Burgerzaal

Velen die langs de Burgerzaal in de Lange Hofstraat lopen, werpen graag een blik naar binnen als ze de kans krijgen. De historische zaal, onderdeel van het oude stadhuis, werd vroeger gebruikt als vleeshuis, schepenbank (rechtbank), gevangenis en boterhal. Sinds de zaal open is voor publiek, stapten dan ook al tienduizenden bezoekers over de drempel.

In de wintermaanden van januari tot en met maart is de Burgerzaal elke zaterdag en zondag van 12.00 tot 16.00 uur open en is gratis te bezoeken. Vanaf april tot en met december worden hier ook de donderdag en vrijdag aan toegevoegd, zelfde tijden.

Wijnhuistoren

De Wijnhuistoren op de Groenmarkt in Zutphen is ook te bezichtigen. In de vijftiende eeuw stond op deze plek een herberg waarin het stadsbestuur een stadswijnhuis vestigde. In de zeventiende eeuw liet het stadsbestuur hier de Wijnhuistoren bouwen. De toren biedt een prachtig uitzicht over stad. Binnen zie je meer over de geschiedenis ervan.

Tot en met maart zijn er elke zaterdag en zondag drie momenten wanneer je de toren met gids kunt bekijken, om 13.00, 14.00 en 15.00 uur. Van april tot en met december zijn rondleidingen mogelijk van donderdag tot en met zondag, om 13.00, 14.00, 15.00 en 16.00 uur.
Iedereen die mee naar boven wil, kan zich verzamelen bij het straatbord. Daar wacht de gids de groep op. De maximale groepsgrootte is vijftien personen. Kinderen hebben uitsluitend toegang onder begeleiding van een volwassene (één volwassene per kind onder de 8 jaar en één volwassene per vier kinderen tussen de 8 en 12 jaar).