Inkomensondersteuning voor minima in 2020

Heeft u een minimum inkomen? Als inwoner van de gemeente Zutphen kunt u gebruik maken van 6 regelingen. Bijvoorbeeld voor activiteiten of spullen voor uw kind of activiteiten waar u zelf graag aan mee wilt doen, uw zorgverzekering of inkomenstoeslag. Sommige regelingen zijn anders van vorig jaar.

In onderstaande afbeelding ziet u welke regelingen er zijn en wat anders is dan in 2019.

Kort overzicht van alle minimaregelingen en de wijzigingen ten opzichte van 2019. De wijzigingen vindt u ook onderaan deze pagina.

De belangrijkste wijzigingen leest u ook hieronder:

• Voor kinderen (0-18 jaar) komt er een Kindpakket van € 350,- per kind. Deze kunt u aanvragen vanaf 16 februari.
  • De Meedoenregeling is alleen voor volwassen (18+) en is verlaagd naar € 125.
  • De bedragen van de Individuele inkomenstoeslag zijn verlaagd.
  • Bij de Gemeentepolis kan het eigen risico nog altijd verzekerd worden, maar de gemeente betaalt dit niet meer volledig (de verzekerde betaalt hieraan mee door een hogere premie).
  • De Tegemoetkoming zorgkosten vervalt.
  • Bijzondere bijstand voor medische kosten wordt niet verstrekt, tenzij er geen zorgverzekering afgesloten kan worden.
  • Er komt een (nieuwe) voorziening maatwerk voor medische kosten. Dit om medische kosten van chronisch zieken en gehandicapten (gedeeltelijk) te compenseren. Deze voorziening komt naar verwachting in maart beschikbaar.

De gemeenteraad is op 16 december 2019 akkoord gegaan met de aanvullende maatregelen. Die maatregelen zijn nodig om de bezuinigingen te realiseren die we in 2018 hebben afgesproken. Hierdoor komt het minimabeleid van Zutphen meer in overeenstemming met andere (omliggende) gemeenten.

Meer weten? Bekijk alle minimaregelingen.