Nieuw rioolgemaal Valckstraat

Het rioolgemaal aan de Valckstraat, uit 1969, moet worden vervangen. Het rioolwater van de binnenstad (noord) en het Deventerwegkwartier wordt door dit gemaal gepompt. De werkzaamheden duren tot half oktober.

Vorige week zijn we begonnen met voorbereidingen aan de begroeiing en afrastering. Ook hebben we in de grond onderzocht of er explosieven uit de Tweede Wereldoorlog liggen. Gelukkig hebben we niets gevonden en kunnen we een start maken met het werk.

onderzoek explosieven

Onderzoek naar explosieven

We gaan  voor de bouwvak een damwandkuip maken en een leiding leggen van het nieuwe gemaal naar de Schimmelpennincklaan (ter hoogte van huisnr 3). Na de bouwvak plaatsen we een nieuw gemaal met nieuwe rioolpompen en -leidingen. De parkeerplaatsen worden tijdelijk verwijderd.

graven riolering

Graven naar de rioolleiding op maandag 23 juli.

Transport materiaal

Zwaar transport van en naar de locatie gaat, als het mogelijk is, via de Den Elterweg, op rijplaten langs de Berkel (achter de vrije school). Omwonenden hebben een brief gekregen van de aannemer (Sallandse Wegenbouw).

luchtfoto gemaal Valckstraat

Luchtfoto van het gemaal. Bovenin de Valckstraat, onderin de Berkel. Links is een gedeelte van de ijsbaan en in het midden het ijshockeyveld te zien.

Wat doet een rioolgemaal?

Een rioolgemaal pompt afvalwater uit het riool naar een ringleiding van het Waterschap en uiteindelijk naar de zuiveringsinstallatie. Een grootste deel van het rioolgemaal ligt onder de grond met riolen en leidingen. Boven de grond is er alleen een besturingskast te zien.

besturingskast

Er is alleen een besturingskast te zien boven de grond.

binnenkant van de besturingskast

De besturingskast van binnen.