600 jaar oude verbondsbrieven te zien in Walburgiskerk

Tot 28 juni is in de Walburgiskerk de tentoonstelling "De verbondsbrieven van 1418 en de geboorte van het Gelders Parlement" te zien. Op 3 mei was het precies 600 jaar geleden dat de steden en ridders van Gelre deze brieven aanboden aan de hertog en hertogin. Daarmee legden zij de basis voor de Staten van Gelre en Zutphen.

De steden en ridders wilden een strijd over de opvolging van de hertog voorkomen. De hertog was namelijk kinderloos. Daarom besloten zij over hun eigen grenzen heen te stappen en één blok te vormen tegen de hertog en de Rooms-Duitse keizer.

Na maandenlang overleg uitten ze hun zorgen en eisen in de Verbondsbrief van 3 mei 1418. Elk Gelders kwartier had een eigen exemplaar, waarin zij onder meer invloed eisten in de keuze van de opvolger. Zij vonden dat Gelre een geheel moest blijven. Dit is het begin van het Gelders parlement.

Tentoonstelling

In de tentoonstelling ziet u die originele verbondsbrieven uit 1418 en het antwoord dat zij kregen van Maria (hertogin van Gulik en Gelre en gravin van Zutphen) en 6 raadslieden. In een compilatie van Omroep Gelderland ontdekt u meer over de historie ervan.

Opening tentoonstellingVitrine met geloofsbrieven

Foto 1: Wethouder Mathijs ten Broeke (2e van rechts) met professor Johan Oosterman (rechts) in gesprek met een nazaat van de ondertekenaars van de verbondsbrieven, dhr. Nispen tot Sevenaer, en dhr. Bosch, archivaris van Harderwijk. Mathijs ten Broeke opende de tentoonstelling 8 juni.

Foto 2: Belangstellenden bekijken de geloofsbrieven

Enkele van de verbondsbrieven worden bewaard in het Regionaal Archief Zutphen. Daar zijn ze ook zorgvuldig gerestaureerd. In de tentoonstelling ziet u, aan de hand van de verschillende stappen in het restauratieproces,  hoe oude archiefstukken worden behouden en geconserveerd.

Samenstelling

Johan Oosterman van de Radboud Universiteit heeft de tentoonstelling, in samenwerking met de provincie Gelderland en de gemeente Zutphen, samengesteld. De gemeente wil het erfgoed van de stad graag aan een zo breed mogelijk publiek laten zien. Daarom stellen we steeds meer monumenten open, zoals de Burgerzaal, en maken we tentoonstellingen als deze mogelijk.

Openingstijden en kosten

U kunt de verbondsbrieven tot en met 28 juni zien in de Walburgiskerk.

• op dinsdag tot en met zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur
  • op zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

Een bezoek aan de kerk kost € 5,50. Dit is inclusief een bezoek aan de tentoonstelling en aan de Librije, de audiotour in de kerk en een beklimming van de toren.

www.walburgiskerk.nl