Gaat u op vakantie? Voorkom dan woninginbraak

De vakantieperiode is in aantocht. Een fijne tijd om er even tussenuit te gaan. Het is ook een tijd waarin inbrekers vaak toeslaan. De politie doet er samen met de gemeente en woningcorporaties veel aan om inbraak te voorkomen. Maar wat kunt u zelf doen?

Tips om woninginbraak te voorkomen

Als u zelf preventiemaatregelen neemt, heeft u minder kans op een woninginbraak.

  • Doe alsof u thuis bent. Ruim het huis niet extra op, maar laat bijvoorbeeld bekers en borden op het aanrecht en de eettafel achter. Zorg dat iemand de post opruimt en dat er een auto op de oprit staat. Gebruik tijdschakelaars op uw verlichting.
  • Maak het de inbreker moeilijk. Goed hang- en sluitwerk is belangrijk. Zorg dat u altijd alles goed afsluit. Ook als u maar even weg bent. Laat geen opstapjes zoals kliko’s en ladders buiten staan. Plaats bijvoorbeeld buitenlampen met een bewegingssensor. Inbrekers werken niet graag op een verlichte plek.
  • Leg waardevolle spullen of autosleutels uit het zicht van voorbijgangers. Plak geen briefje op de deur dat u er even niet bent. Hang geen adreslabel aan uw sleutel. Verstop geen sleutel buiten uw huis. Deurmatten en bloempotten zijn geen geheime plaatsen.
  • Toch ingebroken of een poging gedaan? Doe altijd aangifte. De politie kan dan een onderzoek instellen en gerichter surveilleren. Met uw aangifte kan een aangehouden verdachte mogelijk vervolgd worden. U kunt aangifte doen via de website van de politie of door een afspraak te maken via 0900 – 8844.
  • Kijk voor meer informatie en preventietips op de website politiekeurmerk.nl

Om inbrekers op heterdaad te kunnen betrappen, heeft de politie uw hulp nodig. Bel altijd 112 als u in uw buurt iets verdachts ziet of hoort. Let op personen die niet in uw buurt thuishoren en die bijzonder veel aandacht hebben voor de huizen of de omgeving. Noteer hoe ze eruit zien. En noteer ook het merk, type en kenteken van hun voertuigen.