Bouwplaats Nieuwstadskerk als schoolproject

De daken en de toren van de Nieuwstadskerk worden gerestaureerd en tijdens de werkzaamheden bezoeken 1.500 leerlingen de bouwplaats. In de bouwkeet is een educatiecentrum ingericht en de leerlingen mogen de 40 meter hoge steiger op. Met name de leerlingen van de 2e klassen van het voortgezet onderwijs bezoeken de bouwplaats.

We willen jong en oud actief in contact brengen met het erfgoed van de stad. Daarom hebben we, samen met onderwijspartners, een educatie- en onderzoeksproject ontwikkeld bij de Nieuwstadskerk. Het is een spannend en voor Nederland een uniek project.

In het lesprogramma 'Aannemers gezocht' leren scholieren over bouwkunde, restauratie en het behoud van erfgoed. Ze onderzoeken hoe een katrol werkt, bouwen een boog en denken mee over functies voor een kerkgebouw. Op de steiger zien ze de restauratiewerkzaamheden van heel dichtbij.

Restauratiesteiger nog open voor publiek

De toren van de Nieuwstadskerk is meer dan 30 jaar geleden voor het laatst gerestaureerd. De houtconstructie en het voegwerk heeft groot onderhoud nodig. Zolang de werkzaamheden duren, is de steiger ook elke zaterdag van 11.00 tot 15.00 uur toegankelijk voor publiek. Vrijwilligers begeleiden mensen naar boven.

Leerlingen hoog op de steiger aan de Nieuwstadskerk