Nieuwe elektrische vrachtwagen stadsdistributie in gebruik genomen

Annelies de Jonge, wethouder binnenstad, nam donderdag 28 maart de nieuwe elektrische vrachtwagen van stadsdistributie in gebruik. Al sinds 2009 bevoorraadt een elektrische wagen veel winkels in de binnenstad. Zutphen is een van de weinige plekken in Nederland met deze vorm van stadsdistributie: zero-emissie (zonder uitstoot). De oude vrachtwagen was aan vervanging toe.

Stadsdistributie vervoert voorraad vanaf bedrijventerrein De Mars naar de binnenstad. Grote vrachtwagens hoeven hierdoor het centrum van Zutphen niet in. In de smalle straten zorgen vrachtwagens snel voor opstoppingen en vertraging. Met luchtvervuiling en een minder aantrekkelijke binnenstad tot gevolg.

Nu steeds meer mensen winkelen via internet, is het voor winkels in de binnenstad van levensgroot belang dat binnensteden goed bereikbaar en aantrekkelijk zijn. Dankzij het vervoer met een elektrische wagen is er minder uitstoot van fijnstof en CO2, minder geluid en minder stank. De smalle en wendbare elektrische vrachtwagen past bovendien goed bij de vaak smalle straten in de binnenstad.

De wagens van stadsdistributie mogen winkels bevoorraden buiten de venstertijden. Dit zijn de tijdstippen waarbinnen goederenvervoer in de binnenstad is toegestaan. Stadsdistributie is heel zichtbaar en laat zien hoe wij werken aan onze duurzaamheidsdoelstellingen.

Het nieuwe voertuig voldoet qua afmetingen beter aan de verschillende palletafmetingen. Hierdoor kunnen nu alle type pallets vervoerd worden. Dit biedt weer kansen om meer en grotere klanten te binden aan stadsdistributie. Steeds meer marktpartijen gaan gebruik maken van stadsdistributie. Ook grotere ketens. De exploitatie is hierdoor bijna kostendekkend.

Annelies de Jonge stapt in de vrachtwagen

Annelies de Jonge bestuurde de wagen en bracht de voorraad naar bestaande klanten.